ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se platesc orele suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am acumulat intr-o perioada de 4 luni aproximativ 250 ore suplimentare si nu am primit bonificatia respectiva. Ce pot face in cazul in care angajatorul nu binevoieste sa-mi plateasca aceste ore suplimentare?
Va multumesc!

Adaugata in: Drepturi salariale
Mihai Anton
 User  Mihai Anton
a intrebat la 31 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2013
Extras din Codul muncii republicat:

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Aug. 2013
Verificati in primul rand ce scrie in CCM sau RI. Daca nu apare spercificata o anumita modalitate de compensare a orelor suplimentare atunci se aplica obligatoriu legea. Ceea ce inseamna ca aceste ore vor fi compensate fie cu timp liber platit, corespunzator celui lucrat suplimentar, fie cu un spor la salariul de baza corespunzator, de minim 75%, asa cum prevede Codul muncii republicat. Pentru orele suplimentare insa, inainte de a le efectua mai exact, era obligatoriu acordul dvs scris, iar daca acesta nu exista atunci poate fi considerata masura abuziva. Numai in cazuri de forta majora sau accidente / prevenire accidente nu este necesar acordul dvs. scris. Orele trebuie sa apara in pontaj.

Daca nu vi se compenseaza si exista dovada acestui timp lucrat peste program depuneti o sesizare la ITM si mentionatei aceste aspecte. Daca nu reusiti sa primiti drepturile cuvenite cu ajutorul lor, ca urmare a unui control, va trebui sa mergeti in instanta ca le puteti recupera.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024