ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se pot recupera drepturile salariale restante?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost angajat la o firma care anul trecut (2013) a intrat in insolventa si apoi in sept. 2014 in faliment.Proprietarul ne-a inchis CIM cu data de 30.09.2014 dar nu am primit drepturile salariale cuvenite lunii septembrie 2014 (o parte dintre angajati).Cu data de 01.10.2014 ni s-au facut CIM cu durata nedeterminata la o alta firma detinuta de acelasi proprietar.Ni s-a spus ca lucrul efectiv il vom incepe doar dupa 3 saptamani , timp pentru care vom fi platiti.La momentul actual nici nu am inceput efectiv munca si nici nu am fost platiti.Nu stim ce statut avem , nu s-au platita taxele catre stat , nu stim daca avem dreptul la asistenta sociala , etc.
Ce putem face sa ne recuperam drepturile salariale aferente lunii septembrie si pentru perioada octombrie-noiembrie ce putem face?Noi ne-am prezentat la firma dar ni s-a spus ca mai dureaza.Avem vreo sansa sa ne primim banii si pentru aceste 2 luni?

Adaugata in: Drepturi salariale
Carmen Tamasan
 User  Carmen Tamasan
a intrebat la 24 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Nov. 2014
Referitor la situatia dvs actuala, pe baza noului contract, atat timp cat ati semnat acest contract de munca atunci suntei salariata a acestui angajator si vi se va plati salariul la data mentionata in contract in aceste scop, impreuna cu toate contributiile obligatorii.

Recuperarea drepturilor salariale restante se poate face numai prin actiune in instanta depusa in maxim 3 ani de la data datoriei, termen dupa care dreptul la actiune se prescrie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Braescu la 27 Nov. 2014
Dl. Braescu, recunosc ca pe mine una m-ati bulversat. Fondul de garantare nu se acceseaza direct de catre angajat, ar fi frumos sa fie asa. In cazul insolventei plata creantelor salariale se face de catre agentia teritoriala in raza careia isi desfasoara activitatea.

Suspendarea oricarui demers judiciar apare in cazul declansarii procedurii de insolventa. In cazul in care firma a intrat deja in faliment, asa cum reiese din speta, atunci in mod evident procedura din instanta pentru intrarea in insolventa a fost deja incheiata si pronuntata. Falimentul este o consecinta a insolventei, pronuntat tot prin instanta de judecata.

Colega mea a raspuns foarte bine in aceasta privinta, pentru ca prevederea referitoare la recuperarea creantelor salariale se regaseste chiar in Codul muncii repunlicat si in CPC.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Braescu
 User Florin Braescu
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2014
Sunt in aceeasi situatie ca d-voastra. Persoana care v-a sfatuit sa recurgeti la procedura judecatoreasca a omis sa va spuna ca , in caz de insolventa , aceasta se suspenda , pe de o parte , iar pe de alta parte , chiar daca instanta se pronunta in favoarea d-voastra , exista sansa sa nu va recuperati niciodata banii (cunosc personal astfel de situatii). O alta varianta , la care am recurs si eu , este sa apelati la FONDUL DE GARANTARE A CREANTELOR SALARIALE care poate fi accesat fie de catre firma care a preluat controlul administrarii in urma deciziei de insolventa (recomandat) fie de catre persoana fizica(angajat) . Mai multe detalii le gasiti accesand legea 200/2006. Ce nu inteleg este de ce aceasta lege nu este deloc promovara de catre cei care ar trebui sa se ocupe cu respectarea drepturilor de munca a angajatilor !?Succes !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 24 Nov. 2014
In situatia in care nu vi se achita drepturile salariale, faceti o sesizare scrisa catre angajator in care il informati ca nu si-a indeplinit obligatia de a va plati salariul si daca nu se va conforma, il veti actiona in instanta.
Urmatorul pas pe care al trebuie sa-l faceti este sa notificati in scris ITM-ul. Acesta are obligatia de a va raspunde in termen de 45 de zile. Adresa pe care o primiti de la ITM este o proba in instanta si arata ca angajatorul nu si-a indepinit obligatiile legale.
In final va adresati instantei de judecata.Litigiile de munca sunt scutite de plata taxei de timbru si cel care are sarcina probei este angajatorul .
Cererea de chemare in judecata pentru recuperarea drepturilor salariale se poate face in termen de 3 ani de la momentul la care erau datorate.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024