ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie fara drepturile salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma de curierat ca dispecer, pe data de 19 aprilie angajatorul mi-a spus scurt ca trebuie sa incheiem colaborarea si sa-mi dau demisia prin acordul partilor. Pe 20 dimineata cand am ajuns la firma m-a intrebat unde imi este demisia, iar eu l-am intrebat cand imi v-a plati luna muncita si cele 10 zile de concediu de odihna, la care a tipat si m-a amenintat ca daca nu ies afara v-a chema politia. Din acea zi eu sunt in medical, iar angajatorul stie acest lucru, pentru ca am facut o depresie pe fond de stres. Pe 24 am primit o convocare in care era precizat faptul ca lipsesc nemotivat, m-am prezentat insa el nu era acolo. Acum 2 zile am primit alta convocare, insa motivul este cu totul altul si anume ca eu datorez firmei 2567 lei pentru ca de pe telefonul de la munca au fost date niste sms-uri scurte, fapt care nu il poate sustine cu probe, deoarece acel telefon era al firmei si nu am fost doar eu sa vorbesc la el.

Intrebarea mea ar fi: este normal sa nu-mi plateasca salariul timp in care eu sunt in medical? Este normal sa faca un dosar de abateri in timp ce eu sunt in medical? A avut control de la ITM si mai rau s-a inrait si din aceasta cauza a cautat acest motiv cu telefonul.

Ce anume trebuie sa fac pentru a-mi lua salariul pe luna aprilie? Este normal ca el sa ma convoace stiind ca eu sunt in medical? Ce lege speciala il ocroteste? Unde ar trebui sa ma mai duc pentru a mi se face dreptate?
Am un copil caruia trebuie sa-i platesc cursurile particulare si sportul, insa acest individ face si pune in practica doar acea lege care ii convine.
Va rog frumos sa ma ajutati !

Machedon Lorena
 User  Machedon Lorena
a intrebat la 08 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Machedon Lorena
 User Machedon Lorena
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Mai. 2012
Am incercat sa-l fac inteles pe angajator in ceea ce priveste legea muncii si mai ales dreptul meu ca angajat. In schimb am mai primit o convocare dar de aceasta data scrie ca trebuie sa platesc firmei facturile de la telefon din luna mai 2011 pana in aprilie 2012 in valoare de 2600 ron. Mi s-a comunicat ca au fost date mesaje scurte in aceasta perioada si din toti din acea firma m-a gasit pe mine vinovata pentru ca eu am primit acel telefon pe proces verbal, dar atentie in luna februarie 2012 ! De altfel eu lucrez la acea firma din iulie 2011 ! Cum poate el justifica acea suma pe care o cere? De ce nu a cerut-o de la prima convocare? Si bineinteles nici in acest moment nu am primit drepturile salariale, fiind cea de a doua luna. Unde trebuie sa ma mai duc? Ce sa mai fac? Am nevoie de acei bani, adica in jur de 2000 lei pe ambele luni. Am rata la banca si un copil in intretinere ! Va rog frumos sa imi dati un sfat si ce anume trebuie sa fac eu ca sa pot beneficia de dreptul meu. Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2012
Angajatorul nu va poate forta sa va dati demisia, aceasta este un act de vointa unilateral de incetare a raportului de munca din initiativa dvs. ca angajat, si nu din initiativa angajatorului. Daca doreste sa inceteze raportul de munca din initiativa sa ar trebui sa recurga la o procedura de concediere legala.

Pe perioada concediului medical nu vi se plateste salariul, ci o indemnizatie pentru concediu medical. Indemnizatia este de 75% si calculata in functie de baza de calcul stabilita conform legii, mai concret pe baza mediei veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care s-a acordat concediul medical.

Pe durata concediului medical nu puteti fi cercetat disciplinar si nici convocat pentru cercetare. Aveti dreptul sa nu va prezentati daca primiti o astfel de convocare scrisa. Mergeti catre ITM cu o sesizare cat mai amanuntita, puteti face o sesizare inclusiv catre Inspectia muncii sau Minister. Daca nu se rezolva pe nici una din aceste cai, adresati-va instantei de judecata. In baza clauzelor negociate in contractul de munca angajatorul este obligat sa va plateasca salariul. Plata salariului la timp reprezinta o obligatie a angajatorului iar daca aceasta intarzie nejustificat, angajatorul poate fi pus in situatia de a plati daune angajatului.


Art. 166

4 Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024