ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

drepturi salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna,
am si eu niste nelamuriri, salariul meu si, implicit, al angajatilor care lucreaza la aceasta societate este compus dintr-o parte care apare pe statul de plata virat din contul firmei si o parte care este virata din contul personal al patronului. In acceasi zi in care se vireaza salariile mi-am depus cererea de demisie, din aceasta cauza patronul nu mai doreste sa-mi vireze si partea din salariu pe care o vireaza din contul personal - suma care este aproape jumatate din salariul intreg. Si mai tin sa mentionez faptul ca salariul este pentru luna iunie, plata salariilor fiind cu o luna in urma, iar cerea de demisie am inaintat-o in luna iulie.
Cum se poate rezolva aceasta problema deoarece patronul refuza plata restului de salariu?

Adaugata in: Drepturi salariale
Emilia Dezmerean
 User  Emilia Dezmerean
a intrebat la 19 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Emilia Dezmerean la 22 Iul. 2013
1. Sesizati ITM-ul local cu privire la aceste aspecte. Inspectorii va vor adresa un raspuns scris cu privire la aspectele semnalate de dvs, ceea ce va poate ajuta la o eventuala actiune in instanta. Anexati toate inscrisurile pe care le puteti procura.
2. Daca ati solicitat incetarea CIM prin demisie cu preaviz, conf art 81 alin 1 CM, atunci va trebui sa respectati preavizul. Intr-adevar, daca nu vi s-a achitat sporul de week-end, ati fi putut sa incetati CIM printr-o demisie fara preaviz, conf art 81 alin 8 CM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Emilia Dezmerean
 User Emilia Dezmerean
a raspuns userului Florin Cioca la 19 Iul. 2013
D-nul Cioca mai am niste nelamuriri referitor la cazul meu:1.)In primul rand banii la negru pe care ii primeam si II primesc in continuare angajatii fimei, acestia reprezentand partea de asa zisele bonusari si ore suplimentare din contul personal al patronului-aceste bonusuri impreuna cu remuneratia ce apare pe statul de plata apar pe niste fluturasi pe care nu este pusa nici o stampila a firmei,doar numele angajatului bonusurile in functie de vanzari fiind vorba de agenti de distribuite,orele suplimentare pentru fetele de la birou,penalizarile(tin sa precizez ca patronul da tot felu de penalizari din remuneratia angajatului...este legal acest lucru?),salarul fix net in mana ,care nicidecum nu este cel care apare pe statul de plata; si in final fluturasul mai contine totalul general al salarului pe care angajatul trebuie sa-l primeasca-fluturas care uneori este inmanat angajatului,alteori este trimis pe mail..Singurele acte doveditoare pe care le pot avea sunt extrasele de la banca pe care apar sumele virate din contul patronului constant in fiecare luna, de cand imi desfasor activitatea la aceasta firma si copie dupa cateva O.P.-uri care demonstreaza acest lucru atat in cazul meu cat si a celorlalti angati.2.)In al doilea rand,desi mi-am depus demisia mentionand data pana la care sunt dispusa sa stau,datorita conflictelor ivite,nu mai doresc sa stau nici macar acele zile mentionate in demisie deoarece nu doreste nici cum sa-mi vireze diferenta de bani cuvenita deoarece obliga angajatii,implicit pe mine, la munca si sambata desi nu este stipulat in contract(sambata fiind platita din acea parte de bonusare),singura zi libera fiind doar duminica inafara de concediul anual,obliga agentii sa lucreze mai mult de 8 ore,de sarbatorile legale se lucreaza(ex. 1 Mai,Sf. Maria,etc) si nu plateste la dublu...plus multe altele.Cum ar trebui sa procedez in legatura cu toate cele mentionate mai sus?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Cioca la 19 Iul. 2013
Tot munca la negru se poate considera, pentru ca pentru acei bani nu exista un contract. Ea ii primeste in schimbul unei activitati prestate. Angajatorul poate raspunde penal si in cazul lipsei contractului de munca, a se vedea codul muncii care este destul de explicit in acest sens.

Salariatul va fi pus in situatia sa declare sumele primite, pe ce baza le-a primit, sub ce forma. Donatie? Munca? Pentru anumite sume se platesc obligatoriu contributii. Daca ei vor aparea ca bani lucrati si nu apar in CIM negociati atunci trebuie declarati. Aici vorbim si de ce face Fiscul.

Nu exista o diferenta de salariu, legala, cat timp ea nu este trecuta in contract. Ce reprezinta acei bani nu se poate dovedi legal. salariul pe care ar trebui sa il primeasca ea este cel din contract. Or daca suma ce apare in contract este mai mica decat ce primeste salariatul, vorbim de evaziune fiscala. Dar nu cred ca persoana isi va primi contributiile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iul. 2013
Munca la negru este munca fara contract de munca incheiat in forma scrisa. In cazul d-nei este vorba de plata la negru.
Contributiile de asigurari sociale se retin de catre angajator, deci salariatul nu va trebui sa achite nimic din buzunar. Practic salariatul primeste doar salariul net, rezultat in urma retinerilor de catre angajator a contrib sociale si a impozitului pe salariu. Daca acesta nu le-a evidentiat in documentele contabile si nu le-a platit catre buget va raspunde penal.
In instanta daca are documente sau chiar martori va putea obtine diferenta de salariu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iul. 2013
Daca acea suma nu a fost agreata prin contractul de munca atunci ea nu este acordata legal si in mod cert nu se platesc nici contributii.

Odata sesizat ITM, tineti cont de faptul ca si dvs ca angajat riscati sanctiune pentru munca la negru si bani primiti ilegal, valabil si pentru orice alte institutii veti sesiza pentru un control financiar. La fel, ANAF va va solicita sa depuneti declaratie pentru acei bani si a platiti contributiile aferente.

Iar instanta putin probabil sa va dea castig de cauza pe o suma de bani pentru care nu ati semnat nicaieri.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 19 Iul. 2013
Sesizati ITM-ul, ANAF-ul si SIF (serv de investig a fraudelor din politie) in legatura cu acest aspect. Salariul se plateste conform statului de plata, la fondul de salarii calculandu-se contributiile de asigurari sociale care se platesc la bugetul de asigurari sociale de stat.
Angajatorul e obligat sa va achite drepturile salariale prevazute pe statul de plata si conform CIM. Asa se intampla cand acceptati sa fiti platita la negru.
Plata salariului se face la data prevazuta in CIM. Salariul se plateste de obicei in luna curenta pentru luna anterioara.
Il puteti actiona in instanta pentru diferenta de salariu, daca o puteti dovedi.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024