ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturi salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Se pot diminua salariile pana la nivelul minim pe economie pentru functia respectiva daca sunt fluctuatii de activitate si fara a se intocmi acte aditionale? Mentionez ca angajatii au castiguri salariale peste salariu de baza in lunile cu conditiile meteo favorabile, drepturi recunoscute si acordate pentru care se platesc contributiile salariale, dar sunt si luni cand veniturile sunt mici neputand acoperii salariile de baza, bugetul firmei fiind afectat. Fac precizarea ca situatia se poate repeta la 2-3 luni si intocmirea documentelor este laborioasa avand in vedere ca angajatii lucreaza in puncte diferite de lucru si nefiind vorba de un somaj tehnic in aceste perioade, ci doar o reducere a salariului fara a afecta timpul de lucru. Multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
B Expert
 User  B Expert
a intrebat la 06 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Dec. 2012
Salariul de incadrare se poate modifica numai prin act aditional sau ca urmare a intrarii in vigoare a unui act normativ care sa impuna o astfel de modificare. Numai in cazul unei sanctionari disciplinare puteti reduce salariul prin decizie insa doar pentru trei luni si cu maxim 10%.

Daca aveti fluctuatii de activitate sau intreruperi puteti recurge la masura intreruperii / reducerii temporare a activitatii salariatilor cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, asa cum prevede Codul muncii republicat.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
[...] c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; [...]
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte intrebari despre Drepturi salariale