ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incapacitate de plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O societate care se afla in incapacitate de plata hotareste reducerea salariilor angajatilor pe o perioada de timp, cu mentiunea ca salariatii merg normal la lucru in aceleasi conditii ca in trecut (program normal de lucru). Intrebarea vine din partea salariatului si anume:

Care este perioada maxima pe care se poate reduce salariul si baza legala?

Va multumim anticipat!

Mariana Grosu
 User  Mariana Grosu
a intrebat la 19 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2013
Intr-adevar legislatia e clara, insa user-ul nu doreste reducerea programului de lucru. Diminuarea unilaterala a salariului nu se poate face decat cu reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile, asa cum expres este prevazut in art 53 alin 1 CM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Cioca la 25 Sep. 2013
Art. mentionat din lege permite si reducerea temporara a activitatii, cu reducerea posibila a programului sau lucrul la solicitarea angajatorului (ei sunt la dispozitia lui), nu doar intreruperea ei, eu zic ca este destul de clar formulat. Ceea ce inseamna ca se poate ajunge la reducerea volumlului de munca pe perioada determinata, insotita de o reducere temporara salariala, asa cum prevede legea. Motivele pot fi si de natura economica, ceea ce inseamna ca angajatorul poate dispune masura in cauza. Actele aditionale intra in discutie cand vorbim de o modificare permanentea a elementului salariu, nu de una temporara. Iar dispunerea acestei masuri nu se face prin acordul salariatilor, ci in urma unei decizii AGA sau a asociatului unic daca nu exista AGA.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 23 Sep. 2013
Prev art 53 alin 1 pct c CM si ale art 53 CM se aplica in cazul in care angajatii vor intrerupe activitatea pentru o perioada sau li se va reduce programul de lucru pentru o perioada determinata de timp. Din ceea ce a expus user-ul in intrebarea sa, rezulta ca cele doua articole de lege nu sunt aplicabile, intrucat angajatii isi vor continua activitatea la societate, prestand munca conform aceluiasi program de lucru.
Chiar daca societatea se afla in incapacitate de plata, adica nu este in masura sa-si onoreze obligatiile ajunse la scadenta, angajatorul nu poate diminua unilateral salariile angajatilor. Pentru diminuarea acestora e nevoie de acte aditionale de modificare a CIM si de acordul salariatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2013
Mergeti pe varianta reducerii temporare a activiatii ca masura de suspendare, si daca va ajuta din punct de vedere economic, puteti sa o mentineti mai mult timp, dar determinat. Reducerea programului de la 5 la 4 zile ar putea inseamna o modificare salariala care sa nu va avantajeze in timpul insolventei (cam asta ar insemna incapacitate de plata).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Sep. 2013
Intreruperea temporara a activitatii nu se aplica pentru o perioada maxima de 30 de zile, nu scrie nicaieri acest lucru. Dupa cele 30 de zile lucratoate angajatorul ARE POSIBILITATEA de a trece la programul redus precizat in art. 53, dar nu este obligat sa procedeze astfel. El poate mentine varianta intreruperii temporare a activiatii, cu plata indemnziatiei de 75% din salariul de baza. 'A avea posibilitatea sa..." nu echivaleaza cu "trebuie" sau cu "a avea obligatia sa..."

Plus ca ati gresit articolul, este vorba de art. 52 (3) din Codul muncii, referitor la reducerea programului de la 5 la 4 zile.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
........................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.........................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Mai mult decat atat, o lege nu poate stabili pentru ce perioada se va confrunta angajatorul cu probleme economice sau tehnologice, in functie de caz. Este imposibil acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2013
Pentru cel mult 30 de zile lucratoare.Apoi se aplica masura de la alineatul 3
53 DIN CODUL MUNCII REPUBLICAT
;;;
(3) ?n cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptăm?nă, cu reducerea corespunzătoare a salariului, p?nă la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a ?ntreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi ?n activitatea redusă sau ?ntreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3) .

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024