ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incheiere CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,eu am fost in concediu de crestere a copilului 4 ani,avand 2 copii,dupa aceasta cand sa ma intorc la munca ,mai exact 22 noiembrie 2012 mi s-a spus ca postul pe care eram s-a desfiintat si nu are ce sa imi ofere decat somajul,eu lucrand ca agent ticketing transporturi aeriene BLUE AIR ,,dupa cum ati vazut si la televizor sunt probleme cu acesta compamie,intreberea mea este dupa ce mi se incheie CIM pe 31 decembrie 2012,ma trimit in somaj; au spus ca nu imi pot da bani cuveniti prea curand sau deloc din motivele mai sus mentionate ,este normal sa se faca asa ceva sau ce pot face pentru a-mi lua bani cuveniti mai exact:garantia oprita,salariul compesator si bani din preaviz ,va multumesc ,O zi buna.

Adaugata in: Drepturi salariale
Penilopia Tatarascu
 User  Penilopia Tatarascu
a intrebat la 07 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Penilopia Tatarascu
 User Penilopia Tatarascu
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2012
Am vb astazi la RU si mi s-a spus ca nu au intrat in insolventa, doar Romstrade care este actionar majoritar atat, si ca salariile la Blue air abia sau platit din septembrie in noiembrie, ce pot sa fac sa imi recuperez banii?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului penilopia tatarascu la 12 Dec. 2012
Daca nu sunt in insolventa, atunci ar trebui sa vi se plateasca drepturile salariale din Fondul de garantare, pentru care angajatorul a platit contributie tocmai pentru a acoperi salariile in astfel de situatii. Daca totusi angajatorul refuza sa va plateasca aceste drepturi restante mergeti in instanta.

Salariul compensator se plateste doar daca apare astfel prevazut in CCM aplicabil dar nu este obligatoriu sa vi-l plateasca, legea nu prevede acest lucru.

Din informatiile pe care le-am gasit eu, compania nu sta deloc bine din punct de vedere financiar. Eu va recomand sa vorbiti cu un avocat si sa incercati totodata sa aflati in ce stare este compania
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Penilopia Tatarascu
 User Penilopia Tatarascu
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Dec. 2012
Adica nu voi mai primi nici un ban, eu din cate stiu nu au intrat inca in insolventa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2012
Cei de la Blue Air, daca nu ma insel, sunt in situatie de insolventa, ceea ce inseamna ca drepturile dvs salariale sunt inscrise la masa credala. Presupun ca au intrat in reorganizare judiciara sau in procedura de faliment, date fiind problemele financiare. In cazul insolventei sau falimentului lichidatorul poate denuntat contractele existente (CCM inclusiv), caz in care prevederile acestui document nu se vor mai aplica.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Dec. 2012
Legea 22 din 1969
Art. 16. ? Garanţia ?n numerar şi dob?nda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la ?ncetarea contractului său de muncă sau la trecerea ?ntr-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, ?n situaţia ?n care nu a cauzat o pagubă sau c?nd paguba a fost acoperită ?n ?ntregime. Agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sunt obligaţi, ?n aceste cazuri, să elibereze gestionarului, ?n termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare ?mpreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni ?n care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.
In ce priveste compensatiile individuale, acestea se acorda daca sunt negociate in CIM
Art. 67 din codul muncii republicat
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Celelalte drepturi salariale sunt obligatii care trebuie acordate la data lichidarii sau la data stabilita pentru plata salariilor.. Daca nu,
Art. 161
Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.


Art. 166 din codul muncii republicat
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(;;;
(;;;.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.


170 din codul muncii republicat
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.

Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Gratiela Petrescu Marius Ion Viviana Serni Radu Anton violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024