ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

as dori sa stiu in ce conditii se acorda indemnizatia de risc maternal; in ce conditii se stabileste riscul maternal?

multumesc in avans

cu stima,
A. Stancioi

Angela Stancioi
 User  Angela Stancioi
a intrebat la 26 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2012
Conditiile de acordare a concediului pentru risc maternal sunt prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, conform prevederilor art. 2 lit. c, art. 5, art. 9, art. 10 alin. 1 lit. a si alin. 2-3 din cuprinsul ordonantei.

Art. 2
??n sensul prevederilor prezentei ordonan??e de urgen????, termenii ??i expresiile de mai jos sunt definite dup?? cum urmeaz??:
......
csalariata gravid?? este femeia care anun???? ??n scris angajatorul asupra st??rii sale fiziologice de graviditate ??i anexeaz?? un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care s?? ??i ateste aceast?? stare.
.......

Art. 5
1Pentru toate activit????ile susceptibile s?? prezinte un risc specific de expunere la agen??i, procedee ??i condi??ii de munc??, a c??ror list?? este prev??zut?? ??n anexa nr. 1, angajatorul este obligat s?? evalueze anual, precum ??i la orice modificare a condi??iilor de munc?? natura, gradul ??i durata expunerii salariatelor prev??zute la art. 2 lit. c???e, ??n scopul determin??rii oric??rui risc pentru securitatea sau s??n??tatea lor ??i oric??rei repercusiuni asupra sarcinii ori al??pt??rii.
2Evalu??rile prev??zute la alin. 1 se efectueaz?? de c??tre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaz?? ??n rapoarte scrise.
............

Art. 9
??n cazul ??n care o salariat?? se afl?? ??n una dintre situa??iile prev??zute la art. 2 lit. c???e ??i desf????oar?? la locul de munc?? o activitate care prezint?? riscuri pentru s??n??tatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii ??i al??pt??rii, ??n sensul celor prev??zute la art. 5 alin. 1, angajatorul este obligat s?? ??i modifice ??n mod corespunz??tor condi??iile ??i/sau orarul de munc?? ori, dac?? nu este posibil, s?? o repartizeze la alt loc de munc?? f??r?? riscuri pentru s??n??tatea sau securitatea sa, conform recomand??rii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu men??inerea veniturilor salariale.

Art. 10
1??n cazul ??n care angajatorul, din motive justificate ??n mod obiectiv, nu poate s?? ??ndeplineasc?? obliga??ia prev??zut?? la art. 9, salariatele prev??zute la art. 2 lit. c???e au dreptul la concediu de risc maternal, dup?? cum urmeaz??:
a??nainte de data solicit??rii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglement??rilor legale privind sistemul public de pensii ??i alte drepturi de asigur??ri sociale, salariatele prev??zute la art. 2 lit. c;
..........
2Concediul de risc maternal se poate acorda, ??n ??ntregime sau frac??ionat, pe o perioad?? ce nu poate dep????i 120 de zile, de c??tre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical ??n acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prev??zute de legisla??ia privind sistemul public de pensii ??i alte drepturi de asigur??ri sociale.
3Eliberarea certificatului medical se va face ??n condi??iile ??n care salariata s-a prezentat la consulta??iile prenatale ??i postnatale, conform normelor Ministerului S??n??t????ii.




Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024