ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lipsa salariului in perioada de proba


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Tocmai am fost la un interviu in domeniul HR si mi-a spus intervievatoarea ca, in caz ca ma vor dori in echipa lor, voi avea o perioada de proba timp de o luna care nu va fi platita. Este legal si normal sa nu ma plateasca desi o sa lucrez full time pentru companie timp de o luna?

Madalina Simion
 User  Madalina Simion
a intrebat la 23 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Petrescu Silviu la 23 Apr. 2015
Contractul de practica este si el o forma de munca neremunerata, acolo unde exista acord cu universitatea. Internshipurile nu sunt platite in Romania, o alta forma neremunerata.

Iar perioada de proba nu "trebuie" sa apara in contractul de munca, ea poate chiar sa lipseasca. Legea nu impune existenta ei in contract.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Petrescu Silviu
 User Petrescu Silviu
a raspuns la intrebare la 23 Apr. 2015
De regula, prestarea unei activitati naste in sarcina beneficiarului prestatiei obligatia de remunerare a acesteia.

Asadar angajatorul trebuie in mod obligatoriu sa incheie un contract de munca in care se specifica ca angajatul se afla in perioada de proba.
Asadar, in speta, in lipsa unui contract apreciez ca in privinta persoanei care desfasoara activitati in beneficiul alteia se poate aprecia in eventualitatea unui control ca desfasoara munca fara forme legale.
Singura forma de prestare a muncii fara a fi retribuit este activitatea de voluntariat numai daca aceasta se realizeaza cu respectarea conditiilor stabilite de Legea 195/2001 a voluntariatului.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Apr. 2015
Depinde ce contract sau acord semnati cu ei. Daca va primesc printr-un internship atunci acesta poate fi neplatit. Insa daca va incadreaza cu contract individual de munca atunci in perioada de proba aveti aceleasi drepturi ca orice alt salariat. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti platita, perioada de proba facand parte din contractul de munca. Iar daca angajatorul in cauza intentioneaza sa nu va incheie niciun contract in luna respective, mie personal imi suna a abuz si poate ar fi mai bine sa cautati in alta parte daca aceasta este abordarea lor. Puteti incerca si o sesizare la ITM pe marginea incalcarii Codului muncii de catre angajator.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024