ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

lucrul la 4 schimburi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa fim platiti dat fiind ca noi lucram la un program de 6 zile consecutiv(sch.1-2 zile;sch.2- 2 zile; sch.3- 2 zile; liber-2 zile) ,cuprinzind si zile de weekend dupa cum vine tura pe planificare.
Ni s-a spus ca se va plati doar 8 ore suplimentare pe luna,insa noi la fiecare tura avem 48 ore lucrate,adica 8 ore in plus fata de standardul de 40 ore/saptamina.
Cum este corect sa fim platiti ?

Multumesc!

Coptil Nicolae
 User  Coptil Nicolae
a intrebat la 25 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului coptil nicolae la 25 Ian. 2013
Nu, nu este corect. Zilele de sambata si duminica au un regim special de compensare, ele nu intra la categoria munca suplimentara. Inteleg din redarea dvs ca primiti doua zile libere consecutive, ceea ce inseamna ca se respecta obligatia acordarii repausului saptamanal. Pe langa aceste zile, angajatorul trebuie sa stabileasca un spor corespunzator muncii in week-end, pe care sa vi-l acorde in luna in care efectuati aceasta munca. Daca vi se suspenda repausul si lucrati 14 zile consecutive, iar repausul se acorda cumulat, atunci aveti dreptul la dublul compensatiei cuvenite pentru munca suplimentara (2 x 75%). Dar acest tip de program necesita acordul ITM, cf. Codului muncii.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Coptil Nicolae
 User Coptil Nicolae
a raspuns la intrebare la 25 Ian. 2013
Buna ziua,

Din cele spuse de dumneavoastra inteleg ca daca conform planificarii schimburilor intr-o luna noi lucram 3 sambete si duminici insemnind 3x 8 ore suplimentare(efectuate la fiecare tura pe saptamina) ,ar trebui sa ni se plateasca 24 ore suplimentare in acest caz..
Este corect ce am spus ?

Multumesc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Ian. 2013
Munca suplimentara poate fi compensata si cu timp liber platit, conform legii, nu este obligatoriu sa fie platita cu spor. Probabil angajatourl dvs nu poate plati toate orele in functie de bugetul sau, ceea ce inseamna ca ar trebui sa va acorde timp liber platit, corespunzator numarului de ore suplimentare lucrate. Depinde acum si ce apare in contractul colectiv sau cel de munca. Daca este prevazuta plata acestor ore conform Codului muncii. atunci ar trebui platite toate. Mai mult, ar trebui sa existe un document semnat de salariat, prin care sa i se ceara acordul asupra efectuarii orelor suplimentare. Ele nu se efectueaza fara acordul lui, daca nu vorbim de situatii de forta majora sau prevenire accidente / rezolvarea lor.

Codul muncii prevede obligativitatea acordarii repausului saptamanal de 2 zile consecutive, de regula in zilele de samabta si duminica sau in alte doua zile consecutive din saptamana, daca prin specificiul unitatii nu pot fi acordate aceste doua zile. Caz in care ar trebui sa vi se plateasca un spor la salariul de baza corespunzator, al carui cuantum se stabileste prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual, depinde de situatie.

Astfel, ar trebui sa primiti salariul de baza conform contractului, plus acest spor la salariu pentru munca in weekend, plus spor de ore suplimentare (sau timp liber), in functie de cum este negociat.

Daca lucrati si noaptea, atunci ar trebui fie in ziua in care efectuati si munca de noapte (in intervalul 22:00 - 06:00), aceasta fiind de cel putin 3 ore din programul normal de lucru (cel de 8 ore) , sa vi se reduca programul de lucru cu o ora (de la 8 la 7 ore), fie sa vi se acorde un spor de 25% la salariul de baza corespunzator.

Incercati sa discutati cu angajatorul si daca se mentin probleme faceti o sesizare catre ITM.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024