ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


mod pontare si plata ore suplimentare saptamana dar si cele din week-end


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua, sunt noua in domeniul salarizarii si am o situatie deosebita pe care va rog sa ma ajutati sa o transpun corect pe pontaj si implicit pe statul de plata.Din cauza unor defectiuni tehnice aparute la instalatiile unitatii am fost nevoiti ca in luna mai sa ii cerem electricianului sa lucreze pe linga zilele normale de lucru L-V , sa lucreze si in 4 zile de sambata dar si intr-o zi de duminica, pt a asigura continuitatea procesului de productie al unitatii. Deasemenea in 2 din zilele saptamanii a lucrat joi 9 ore vineri 11 ore.
Cum ar trebui intocmit pontajul corect si ce sporuri trebuie sa ii acord acestui salariat pt luna mai. multumesc!

Mia S
 User  Mia S
a intrebat la 11 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2014
Evident ca vorbeam de ore suplimentare
sporul de WK-end. reglementat de codul muncii republicat Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2014
Capul de tabel al unui pontaj clasic arata cam asa:

Nr crt. - Numar matricol - Numele si prenumele- Numar de marca -Meseria sau functia
ORE ZILNIC
Total ore lucrate:...... din care: ore supl. 75% ore supl 100% ore de noapte
Total ore lucrate .... din care: ore de inter Co Bo Bp Am M I O N Pm Prb

Unde abrevierile inseamna:
Co- concedii de odihna
I - invoiri si concediu fara retrib
Bo - boala obisnuita
O - obligatii cetatenesti
Bp - boala profesionala
N - Absente nemotivate
Am - accident de munca
Prm - program redus maternitate
M - maternitate
Prb - program redus boala

Dupa cum vedeti sunt evidentiate separata orele suplimentare, dar extrase din totalul celor lucrate in luna si nu separata de ele.

Sigur ca tabelul poate fi completat sau adaptat unitatii, acesta este modelul cel mai frecvent intalnit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mia s la 13 Iun. 2014
Treceti numarul de ore lucrate intr-o zi, efectiv de salariat, iar cand faceti pontajl lunar treceti in colana separata numarul de ore suplimentare din luna respectiva. Astfel veti sti cate ore suplimentare aveti de plata si cu cat a fost depasit programul de lucru.

Luati-o sistematic: daca salariatul dvs. apare in pontaj cu 8 ore lucrate in loc de 9 sau 11 in zilele respective si apare un accident dupa 8:30, sau in a 10-a ora de activitate, cum o declarati? Pentru ca se va considera ca este in afara programului de lucru, pe de o parte. Pe de alta trebuie sa reiasa de undeva cate zile suplimentare are pe saptamana angajatul respectiv, daca se depaseste sau nu limita de 48 de ore prevazute de codul muncii.

Intr-un tabel de pontaj aveti "Ore lucrate zilnic (impartite pe zilele lunii)" apoi o rubrica separata "Total ore lucrate" si imediat in dreptul ei aveti "Din care..." si apoi coloanare pentru: ore de weekend, ore suplimentare, ore de noapte etc., unde evidentiati totalul acestor ore din luna respectiva. Aceste aeste modelul cel mai uzitat. Nicaieri nu este mentionat ca nu se trece numarul de ore efectiv lucrate intr-o zi a lunii. Este o greseala in aceasta interpretare.

Sporul de weekend se plateste in situatia in care salariatul lucreaza in zile de weekend, asa cum prevede Codul muncii republicat. Valoarea lui poate fi si de 1% sau mai mica, poate fi si in suma fixa, poate fi si de 200%. Codul muncii nu prevede o valoare minim pentru sporul de weekend. Exceptie fac doar situatiile de suspendare a lui cand repausul se acorda cumulat, dupa 14 zile consecutive de activitate, cand sporul este de minm 150%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Iun. 2014
Doamna Ganea, va rog din nou cu tot respectul cuvenit sa nu mai sustineti lucruri contrare legii, am observat ca ati primit aceste solicitari si de la alti utilizatori dar le ignorati total. Sporul de weekend se plateste salariatului care efectueaza munca in weekend, fie el si un weekend lucrat intr-o luna.

Intr-o saptamana salariatul poate lucra cel mult 48 de ore cu tot cu suplimentare, si nu 8 ore, nu stiu in ce lege apare o astfel de limitare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mia S
 User Mia S
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Iun. 2014
BUNA ZIUA,

multumesc pt raspunsurile primite , dar citindu=le pe toate vad ca in ceea ce priveste inregistrarea orelor suplimentare efectuate de angajat sunt pareri diferite, cel putin asa inteleg eu.
Dvs sugerati ca foaia de pontaj sa fie inregistrata asa cum au fost efectuate orele suplimentare, pt a se putea avea evidenta lor on cazul uni accident, adica in ziua de joi sa introduc valoarea 9, iar vineri valoarea 11, in timp ce dna Georgeta propune trecerea acestora cumulata in coloana de ore suplimentare din dreapta pontajului. {sper ca am inteles corect, intrucat am tot citit pe internet despre alte cazul mai mult sau mai putin similare , iar parerile sunt atat de impartite ca deja in cap am un talmes balmes}

Inteleg de asemenea ca pentru munca depusa in zilele de sambata si duminica , {intrucat in unitate se lucreaza in ture dar nu in mod constant si S+ D nefiind proces thenologic cu flux continuu ca de exemplu in brutarii , topitorii,} sporul acordat pt orele lucrate S + D poate fi stabilit prin CIM sub nivelul de 75 % sa zicem 20 %?

multumesc inca o data anticipat pt lamuririle suplimentare !!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2014
Din cate inteleg, dumeavoastra ati solicitat salariatului sa efectueze ore suplimentare pentru rezolvarea probleme.Orele suplimentare nu se evidentiaza in pontaj in zilele in care au fost efectuate.Aceste ore se trec in coloana destinata acestor ore suplimentare din dreapta pontajului , deci in afara pontajului normal zilnic de lucru Se evidentiaza separat , tocmai pentru a se vedea ca a venit la lucru pe timpul lui liber si pentru a fi platite cu spor de cel putin 75%
Intr-o saptamana , salariatul are dreptul sa lucreze cel mult 8 ore.In zaul prezentat de dvs. salariatul a lucrat 44 de ore.
Avand in vedere exceptia de la alineatul 2 de la art 114 puteti sa le introduceti pe toate la plata ca ore suplimentare
Sporul de WK-and se acorda in cazul in care prin programul de lucru al angajatorului este necesara prezenta in mod frecvent la lucru in zilele de sambata si duminica cum ar fi in proces tehnologic in flux continuu, tura , turnus.Deci nu intrati in aceasta incidenta a legii si nu se calculeaza spor de WK-end, doar ore suplimentare asa cum sunt definite la articolulu 122 sin cidul muncii
1500/21/8=8,92 lei pe ora
44 ore*8,92*1,75=689 lei
Orele lucrate suplimentar insa se pot acorda ca ore libere platite in urmatoarele 6a de zile
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mia s la 12 Iun. 2014
Nu am cum sa va fac eu calcul pentru spor de weekend. Valoarea acestui spor este stabilit la nivelul angajatorului, si nu prin lege. Calculati salariul cuvenit pentru numarul de ore lucrate in weekend si cel pentru numarul de ore lucrate suplimentar si la aceste salarii aplicati sporurile. Un model de calcul pentru munca suplimentara gasiti aici - http://legislatiamuncii.manager.ro/a/2063/plata-si-calculul-orelor-suplimentare.html Pe acelasi principiu se calculeaza si munca de weekend. Pontajul nu reprezinta calculul salariului ci numarul de ore lucrate efectiv de salariat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mia S
 User Mia S
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Iun. 2014
Multumesc mult pt raspuns!
teoretic stiu toate aceste precizari, dar m-ati putea ajuta cu un calcul pt exemplificare, presupunand ca salarul de incadrare este de 1500 ron . cat anume din venitul net reprezinta sopr pt Sambata si duminica si cat pt orele suplimentare din timpul saptamanii la nivelul % procentelor minime stabilite prin legile in vigoare.
Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2014
Salariatul trebuie pontat cu numarul de ore efectuv lucrate in zilele respective, atat in cele ale saptamanii cat si in weekend. Pentru zilele de sambata si duminica lucrata ar fi trebuit sa beneficieze de alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus si de un spor la salariu a carui valoare o stabiliti prin CCM sau prin CIM, in funcite de organizarea la nivelul unitatii. Daca nu aveti CCM atunci il negociati in CIM.

Iar munca suplimentara o compensati fie prin timp liber platiti corespunzator, fie printr-un spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator orelor lucrate suplimentar.

Este esential sa pontati in mod corect salariatul, pentru zilele in care lucreaza efectiv si numarul de ore pentru ca in cazul extrem in care apare un accident de munca va trebui raportat si tratat ca atare.

Alte intrebari despre Drepturi salariale