ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Negociere salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As mai avea o intrebare: sora mea s-a angajat, iar la angajare i s-a spus ca-i da 1000 de lei in mana.
I s-a dat un contract la 2 zile dupa angajare, l-a semnat, dar nu a vazut ca in contract i-a trecut 840 de lei in loc sa treca salariul brut aferent celui de 1.000 de lei negociat la angajare.
Ea a luat in fiecare luna 1000 de lei, dar acum ar trebui sa intre in concediul de maternitate si nu stie cum sa faca, pentru ca s-ar putea sa se trezeasca ca-i da banii pe concediul medical, calculat la salariul trecut in contract, iar ea nu s-a certat cu sefa ei pentru ca avea nevoie de un loc de munca, stiti cum este in comert, iti spune un salariu cand te angajezi, dar ei trec in contract cat vor ei ca sa nu plateasca la stat prea mult, nu au nici macar bunul simt sa discute cu tine inainte de a trece suma in contract, pur si simplu te trezesti cu contractul in fata sa-l semnezi, eventual iti da si la ultima pagina cu semnatura ca sa nu vezi cat ti-a trecut, si tu fiindca esti rusinoasa, nu zici "stati putin sa-l citesc si eu", pur si simplu il semnezi.
Cum ar putea sa procedeze cu patroana in acest caz, adica sa nu se trezeasca ca-i da mai putin de 1000 de lei pe luna, in perioada in care este in concediul de maternitate?
Va multumesc!


Adriana Pelcaru
 User  Adriana Pelcaru
a intrebat la 17 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Pelcaru
 User Adriana Pelcaru
a raspuns userului Marina Mateescu la 21 Mai. 2012
Cand a negociat salariul i-a spus ca-i da 1000 de lei, nici nu s-a gandit ca in contract ii trece mai putin.
A semnat si cand am intrebat-o eu de contract cat are mi-a spus ca se uita ca, contractul ei este la munca unde-l tine sefa ei, ei nici macar nu i-a dat 1 exemplar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Mai. 2012
Cred ca speta domeni este foarte clara, in contract are un slariu iar in mana ia un net simtior mai mare. De la un net de 630 de lei la unul de 1000 diferenta este destul de mare de aproape 400 de lei. Daca banii acestia nu apar pe statul de plata atunci ei nu vor avea nicio valoarea la stabilirea atat a indemnizatiei de maternitate cat si a celei pentru crestere copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Salariul brut se compune din salariu de baza, sporuri adaosuri la salariu. Cel mai bine este sa va verificati venitul in fluturasul de salariu. Daca venitul este cel primit de dumneavoastra totui este in regula.Oricum indemnizatia pentru concediu de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor realizate , inscrise in actele de salarii in ultimele 6 luni anterioarte prezentarii concediului medical. Indemnizatia de maternitate este de 85% din media veniturilor realizate pe cele 6 luni, este neimpozabila si se va plati doar contributia CAS calculata prin raportarea a10,5% la 741 lei
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
In perioada concediului de maternitate oricum salariata nu beneficiaza de salariu integral, ci de o indemnizatie de 75% calculata la media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul de maternitate. Veniturile luate in calcul sunt cele care apar in contract si pe statele de plata. Daca ea a luat in mana mai mult decat i s-ar fi cuvenit conform contractului fie a avut ceva sporuri, fie din pacate o parte din bani au fost platiti "la negru". Ceea ce inseamna ca pentru diferenta de pana la 1000 de lei net nu s-au platit contributii, caz in care acestea nu pot fi luate in considerare la calcularea indemnizatiilor pentru concediu maternitate si concediu crestere copil.

Referitor la semnarea contractului de munca, opinia mea personala este ca rusinea nu trebuie sa stea in calea citirii contractului. Este ca si cum ati cumpara o casa fara sa stiti cat costa si in ce conditii o luati sau trebuie sa o platiti. In situatii de genul acesta in care contractul este semnat fara a fi citit risctul asumat este al angajatului. Pentru ca angajatorul poate oricand ajunge in situatia de a spune ca nu salariatul nu respecta clauzele, salariatul se poate chiar sa nu le repsecte total, nestiind ce contine acesta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marina Mateescu
 User Marina Mateescu
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Rusinea nu este o scuza.
Angajatorul ori a abuzat fara sa informeze angajatul de salariul mai mic din contractul de munca, sau a informat angajatul care a acceptat pe moment banii din mana fara sa ii pese ce apare in contractul de munca si a semnat "ca primarul".
Contractul are niste clauze, iar semnatura ei da dovada ca a fost de acord cu ele.
Verificati toate informatiile si apoi semnati contractele de munca.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024