ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimentare efectuate sambata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Programul de lucru este de luni pana vineri, 8 ore pe zi. Activitatea necesita prezenta unor angajati si sambata aprox. 4 ore.
Eu le platesc aceste 4 ore ca ore suplimentare.
Intrebarea este:
se considera ca incalc art.137 C muncii repausul saptamanal?

Adaugata in: Drepturi salariale
Catrinel Munteanu
 User  Catrinel Munteanu
a intrebat la 26 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriela Hintia la 11 Nov. 2011
Orele suplimentare nu se platesc cu minim 100% ci, conform codului muncii republicat, sporul pentru orele suplimentare este de minim 75% si nu de minim 100%. Zilele de sambata si duminica se compenseaza cu un spor stabilit prin CCM sau CIM. NU este stipulat in lege un minim sau un maxim al acestui spor, ci este la latitudinea angajatorului. Sporul de week-end nu este acelasi lucru cu sporul pentru ore suplimentare. Atentie, in situatia in care salariatul lucreaza cel mult 14 zile consecutive cu acordul ITM, suspendandu-i-se astfel repausul saptamanal, salariatul va primit dublul compensatiilor cuvenite pentru ore suplimentare, adica 2x75%. La fel si in situatia in care este nevoit sa se implice in lucrari urgente privind prevenirea unor accidente suspendandu-i-se astfel repausul saptamanal, va primi dublul compensatiilor prevazute pentru ore suplimentare. Aceste compensatii pot fi si mai mari de 75%, insa acest procent este cel minim acordat.

Art. 122
1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
3 In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
1 In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. 1 in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
2 Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. 1, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Gabriela Hintia
 User Gabriela Hintia
a raspuns la intrebare la 27 Oct. 2011
orele suplimentare se platesc cu minim100%, repausul saptamanal poate fi in oricare alte 2 zile consecutive, atentie trebuie avut acordul scris al salariatului pentru lucrul simbata si/sau duminica si repaus in alte 2 zile consecutive, oricum se va proceda apar ore suplimentare, acestea se compenseaza cu liber platit sau cu spor 100%,
chiar daca simbata lucreaza 4 ore de platit se platesc 8 spor 100%la cele 4 lucrate efectiv ,
deci acordati un spor in procent stabilit prin ROI pentru lucrul in zile se simbata si/sau duminica si care se aplica la salariul lunar brut si creati conditii de efectuarea repausului saptamanal de 2 zile consecutive. asa nu veti avea probleme
Solutia este verificata in practica
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catrinel Munteanu la 27 Oct. 2011
Dna. Somesan are foarte mare dreptate. Practic cele doua zile libere consecutive presupun ca salariatul sa nu desfasoare activitate in acel interval, chiar daca sunt pontate in asa fel incat timpul liber dintre ele sa fie de 48 de ore. Codul muncii vorbeste de doua zile libere si nu de numarul de ore.

Presupun ca salariatii respectivi lucreaza prin rotatie in zilele de sambata. Astfel ziua de sambata lucrata ar pute fi pontata ca zi de week-end lucrata si platita in consecinta, repausul urmand a fi acordat pentru duminica si luni. O alta varianta ar fi aceea de a schimba programul de lucru in asa fel incat fie cele 4 ore sa fie lucrate in timpul saptamanii, ca ore suplimentare, fie repausul sa fie altul decat sambata duminica, in cazul dvs ar putea fi duminica si luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catrinel Munteanu
 User Catrinel Munteanu
a raspuns userului GABRIELA SOMESAN la 27 Oct. 2011
Multumesc pentru raspuns.
Ma gandeam eu ca nu se poate, fiindca se refera la zile calendaristice, dar am vrut sa fiu sigura.
Pana la urma dumneavoastra cum ati procedat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Somesan
 User Gabriela Somesan
a raspuns userului Catrinel Munteanu la 27 Oct. 2011
Buna
Nu sunt expert dar am avut si eu astfel de situatie. Angajatul venea la servici simbata de la 8-12 si luni de la ora 13. Am avut control de la ITM si mi-au spus ca desi sunt 48 de ore libere, legea prevede 2 zile consecutive deci nu e bine si e obligatoriu sa fie acordate 2 zile consecutive libere.
Nu au cerut nici un fel de act referitor la modul de plata pentru zilele de simbata, dar nu au fost de acord cu modul de acordare a celor 2 zile consecutive de repaus.
Gabriela
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catrinel Munteanu
 User Catrinel Munteanu
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Oct. 2011
Multumesc pentru raspuns.

Am inteles ca, Codul Muncii ma obliga in primul rand sa dau un spor de weekend si in al doiea rand sa-i asigur salariatului 2 zile consecutive de repaus saptamanal.

Problema mea era ca in conditiile in care el lucreaza doar 4 ore sambata si ar avea liber sa spunem duminica si luni atunci nu si-ar mai acoperi cele 40 de ore de lucru conform contractului individual de munca pe care il are semnat. Ca sa scad orele de munca saptamanale la 35 de ore nu cred c-ar fi de acord fiindca ar trebui sa-i scad si salariul si nici cu varianta de a le recupera in alte zile ale saptamanii.

O varianta ar fi si aici va intreb pe dvs. daca ar putea fi considerata corecta sa-i pontez 4 ore sambata de la 9-13 si 4 ore luni de la 13-17. In acest caz pot spune ca respect cele doua zile consecutive 48 de ore ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2011
Orele lucrate sambata sau duminica se platesc cu un spor stabilit prin CCM aplicabil sau CIM. Astfel, in unul dintre aceste documente trebuie precizata acordarea sporului de week-end. Sporul poate fi egal cu cel acordat pentru orele suplimentare, dat fiind faptul ca legea nu prevede un al cuantum pentru orele lucrate in week-end. Insa trebuie specificat tipul sporului si faptul ca salariatii lucreaza sambata.

Problema pe care as puncta-o in cazul dvs ar fi aceea a incalcarii prevederii privind repausul saptamanal de doua zile consecutive, acordat salariatilor, in situatia ei ar lucra de luni pana sambata. Zilele de repaus nu trebuie sa fie neaparat sambata si duminica insa in conform codul muncii toti salariatii au dreptul la doua zile consecutive de repaus saptamanal. Aici va rog sa ma corectati daca gresesc.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024