ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

orele de weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,va rog sa ma lamuriti cu exemplu,nu cu paragrafdin codul muncii,in urmatoarea situatie:un angajat lucreaza de marti pana sambata 8 0re/zi,40ore /sapt/luni ii acord zi libera pentru ca lucreaza sambata si ii acord un spor la orele de weeken -32 ore -pentru luna octombrie-de 15%.Pe pontaj apare liber luni si lucrate marti-sambata.e corect asa.?Sau trebuie sa il platesc altfel?Munca suplimentara se considera munca peste cele 8 ore/zi,iar daca un salariat lucreaza intr-o zi nu 8 ore,ci 10, si nu ii acord ore libere platite,ci il platesc cu 75% pentru acele 2 ore suplim,e corect?Incalc vreun articol?va rog mult exemplu ca il stiu pe de rost codul muncii.

Adaugata in: Drepturi salariale
Simona Bucur
 User  Simona Bucur
a intrebat la 15 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Alexei Delimart
 Expert Alexei Delimart (avocat, SCPA Delimart si asociatii)
a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2011
Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal sunt notiuni distincte tratate in mod diferit de Codul muncii.
In ceea ce priveste munca suplimentara, art. 120 alin. 1 din Codul muncii stabileste ca, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Asadar, vorbim de munca suplimentara atunci cand salariatul presteaza activitate mai mult de 40 de ore pe saptamana in cele 5 zile lucratoare intrucat salariatul nu poate presta activitate mai mult de 5 zile pe saptamana.
Ori salariatul nu a prestat mai mult de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana si prin urmare nu vorbim de munca suplimentara. In acest caz ramane numai problema repausului saptamanal.
Potrivit art. 137 din Codul muncii sunt stabilite urmatoarele reguli:
- repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;
- zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Asadar, repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, de regula sambata si duminica iar daca acordarea in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Cum nu este reglementat legal un cuantum minim al acestui spor, legiuitorul lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului sporului pentru nerespectarea zilelor de repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica, consideram ca sporul aplicat de unitate de 15% este sporul negociat pentru nerespectarea regulei cu privire la zilele de repaus saptamanal, inscris in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Cu privire la cea de-a doua situatie in care salariatul presteaza 10 ore in loc de 8 ore salariatul nu poate presta 10 ore /zi mai mult de 4 zile pe saptamana, deoarece potrivit art. 114 din Codul muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana inclusiv orele suplimentare.
Conform art. 120 alin. 2 din Codul muncii, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident iar potrivit art. 121 alin. 1, la solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115.
Potrivit art. 122 munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Prin urmare, nu puteti plati orele suplimentare decat peste 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Regula este ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite si numai daca in termen de 60 de zile nu este posibila compensarea lor in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu ce nu poate fi mai mid de 75% din salariul de baza.





Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024