ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore lucrate in weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am o intrebare cu privire la plata sporului pentru timpul lucrat in weekend "daca acesta este legal" si anume:
- lucrez in ture 12/24 12/48, inevitabil lucrez simbata si duminica, in acest caz ar trebui sa beneficiez de vreun spor pentru timpul lucrat sambata sau duminica chiar daca nu depasesc durata normala de lucru? Daca "da" care este baza legala pentru acordarea acestui spor si care este cuantumul acestui spor?
Va multumesc!!!

Adaugata in: Drepturi salariale
Teodor Ardelean
 User  Teodor Ardelean
a intrebat la 20 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2013
Da, este obligatorie acordarea unui spor in cazul zilelor de sambata si/ sau duminica lucrate. Cuantumul sporului se stabileste la nivelul unitatii in care lucrati prin Contractul colectiv de munca (CCM) iar daca nu exista un astfel de document sporul se negociaza in Contractul indiividual de munca (CIM). Daca exista CCM la nivel de ramura / sector iar in cuprinsul lui apare prevazut un cuantum anume pentru sporul de weekend se va respecta acea prevedere si se va acorda in consecinta. Munca in weekend se evidentiaza si in pontaj.

Pentru anumite situatii, Codul muncii stabileste nivelul compensatiei minime pentru zilele de weekend lucrate ca dublul sporului acordat pentru munca suplimentara, respectiv 150%. Aceste situatii sunt acordarea cumulata a repausului dupa 14 zile consecutive lucrate, sau suspendarea lui in cazul unor situatii de forta majora, prevenire accidente sau solutionarea lor.

Baza legala privind obligativitatea acordarii sporului de weekend o reprezinta chiar Codul muncii republicat, art. 137 si 138. Va redau mai jos continutul lor:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Marius Ion Viviana Serni Gratiela Petrescu G Stancu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024