ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Personalul contractual detasat poate beneficia de spor de conditii vatamatoare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am rugamintea daca ma puteti lamuri in urmatoarea problema: lucrez in sistemul public, sunt detasat de 8 luni de la o societate comerciala, mi se plateste de catre institutia care a solicitat detasarea salariul pe care il aveam la societatea de la care am fost detasat (pe regula cel mai avantajos salariu). Intrebare: la salariul pe care il incasez lunar (repet, cel avut la societatea de la care am fost detasat) trebuia sa mi se adauge si sporul de conditii vatamatoare (calculator), pe care alti colegi il incaseaza, inclusiv o alta colega care la fel este detasata de la o societate comerciala? Care este baza legala pentru situatia in care ma aflu? Multumesc anticipat.

Raluca Anghel
 User  Raluca Anghel
a intrebat la 09 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Apr. 2015
Ar trebui sa beneficiati de drepturile salariale care va sunt mai favorabile, asa cum prevede Codul muncii republicat. Cu alte cuvinte ar trebui sa beneficiati si de acel spor pentru conditii vatamatoare, mai ales daca el este prevazut in CIM, RI sau CCM.Art. 47(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. (2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat. (3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat. (4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea. (5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Gratiela Petrescu Viviana Serni Marius Ion G Stancu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024