ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata celor detasati


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In baza carui act se platesc drepturile salariale ale unui salariat venit in unitate prin detasare?

Adaugata in: Drepturi salariale
Alina Cirlan
 User  Alina Cirlan
a intrebat la 03 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Apr. 2012
Nu se intocmeste in nici un caz contract nou pentru salariatul detasat. Salariatul detasat isi desfasoara activitatea in baza deciziei de detasare, timp in care contractul sau de munca este suspendat. Salariatul la care a fost dispusa detasarea nu poate face operari in Revisal pentru salariatul detasat. El apare raportat in Revisal ca fiind detasat, deci desfasurand activitate la un alt loc de munca decat cel agreat prin contract, pe o perioada determintata de timp. Detasarea se face prin decizie in urma unui acord intre angajatori. De altfel chiar articolul din Codul fiscal pe care l-ati redat subliniaza acest lucru.

Art.120 din Legea nr. 571/2003 - Codul Fiscal
??n cazul deta????rii nu se ??ncheie un alt contract de munc?? cu angajatorul la care desf????oar?? activitatea.

Drepturile salariale se acorda de catre angajatorul la care s-a dispus detasarea. Totodata, salariatul detasat beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile.

Incheierea unui alt contract nu ar mai reprezenta detasarea, ci pur si simplu semnarea a doua contracte diferite cu doi angajatori.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2012
Personal , sustin ca pentru un salariat detasat se incheie contract individual de munca pe perioada determinata, perioada de altfel trecuta in decizia de detasare emisa de angajatorul mama. Este pertinenta intrebarea dumneavoastra pentru ca ne fiind un contract de munca nu puteti sa acordati drepturi salariale sau celelalte drepturi prevazute in codul muncii, CCM.
Detasarea se face pe un post vacant existent la angajatorul la care urmeraza sa-si desfasoarte activitatea.
Mai mult este lesne de inteles ca atat timp cat salariatul este detasat, contractul individual al acestuia se suspenda, nu intra in calculul numarului mediu de personal, nu mai figureaza ca activ la angajatorul masma.
In plus trebuie inregistrat in REVISAL cat desfasoara activitatea la angajatorul la care a fost detasat. Inregistrarea nu ser poate face decat in baza unui CIM.
DETA??AREA

Art.120 din Legea nr.571

Fi??ele fiscale pentru salaria??ii care au fost deta??a??i la o alt?? unitate se completeaz?? de c??tre unitatea la care salaria??ii au ??ncheiat contractele de munc?? cu ace??tia.
??n situa??ia ??n care plata veniturilor salariale se face de unitatea la care salaria??ii au fost deta??a??i, angajatorul care a deta??at comunic?? angajatorului la care ace??tia sunt deta??a??i date referitoare la coeficien??ii de deducere precum ??i eventualele modific??ri ale acestora ap??rute ??n cursul anului.
Pe baza acestor date unitatea la care salaria??ii au fost deta??a??i ??ntocme??te statele de salarii, calculeaz?? impozitul ??i transmite lunar unit????ii de la care au fost deta??a??i informa??ii privind venitul net ??i impozitul re??inut pentru fiecare angajat ??n scopul complet??rii fi??ei fiscale.
??n cazul deta????rii nu se ??ncheie un alt contract de munc?? cu angajatorul la care desf????oar?? activitatea.
Deta??area opereaz?? pe baza unui act bilateral ??i trilateral ??n cazul prelungirii duratei m??surii, moment de la care deta??area se converte??te ??ntr-o m??sur?? unilateral?? ??ntr-una bilateral??.

O alt?? abordare

Condi??ii pe care trebuie s?? le ??ndeplineasc?? angajatorul la care se face deta??area:
??? S?? preexiste datei de la care se dispune m??sura;
??? S?? aib?? posturi ??i condi??ii de munc?? de acela??i fel cu cele ale angajatorului;
??? S?? aib?? personalitate juridic?? distinct?? de a angajatorului expeditor.
Neexist??nd un contract de munc?? ??ncheiat cu angajatorul destinatar, ??n baza c??ruia s?? se fac?? re??inerile contribu??iile legale, angajatorul expeditor este cel ??ndrept????it ??i obligat s?? fac?? re??inerile de vreme ce rela??ia fiscal?? nu este predat?? de acesta ceiluilalt angajator, fie chiar ??i cand aceste drepturi sunt pl??tite conform contractului cu angajatorul destinatar dac?? acestea ??i sunt mai favorabile salariatului.
Drepturile salariale se acord??, iar nu se achit??, pl??tesc de c??tre angajatorul destinatar ceea ce presupune o plat?? ??ntre cei 2 angajatori, urmat?? de o plat?? de la angajatorul expeditor c??tre salariat ??i c??tre creditorii contribu??iilor salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2012
De regula, drepturile salariale pentru angajatii detasati se platesc de catre angajatorul la care a fost dispusa detasarea. Acest lucru se face in baza prevederilor legii, Codul muncii mai precis. Daca insa angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp obligatiile fata de salariat, ele vor fi indeplinite de catre angajatorul care a detasat. Daca apare o situatie conflictuala intre cei doi angajatori, salariatul are dreptul sa revina la locul de munca de unde a fost detasat, sa isi indrepte acuzatiile catre oricare dintre cei doi angajatori si sa recurga la exectuarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Art. 47 - Codul muncii republicat
1 Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
2 Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
3 Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
4 Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
5 In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. 1 si 2, salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024