ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Plata ore lucrate sambata si duminica


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog foarte mult sa ma luminati, ca nu pricep care este procedura.
O societate care prin activitatea sa nu poate sa intrerupa programul de lucru are, prin contractele individuale de munca timpul de lucru repartizat inegal. Se lucreaza 12 ore cu 24 ore libere . De regula sunt 2 ture a cate 12 ore saptamanal adica 24 de ore lucrate saptamanal. Periodic aceste 12 ore se intampla sa fie in zile de sambata sau duminica. Angajatii beneficiaza de spor de noapte precum si de 48 de ore consecutive libere saptamanal
In cadrul contractului individual de munca nu este specificat ca angajatii ar beneficia de vreun spor in suma fixa (acesta fiind scos tot in urma unui control de la ITM care au afirmat ca este prevedere ilegala)
.Din cate stiu eu orele lucrate in zile de sambata si duminica nu se mai supun calculului sporului de week-end.
In urma cu 2 saptamani am avut din nou control de la ITM si au facut referire la art 137, alin3 din codul muncii si da ca masura calculul sporului pentru ore lucrate sambata si duminica.
Va rog foarte mult , daca cineva stapaneste corect prevederile legale, sa ma ajutati sa inteleg. Ce anume sa fac? le calculez spor de week-end? le fac acte aditionale cu spor fix?Mentionez ca nu sunt ore suplimentare

Rodica Onet
 User  Rodica Onet
a intrebat la 16 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Rodica Onet
 User Rodica Onet
a raspuns userului adriana iancu la 17 Mai. 2016
Va multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2016
Pentru munca in schimburi se opereaza timp inegal si se trece aceasta mentiune si in CIM. Programul de lucru inegal, conform legii, nu poate functiona daca nu apare si in contractul salariatului prevazuta aceasta mentiune. Astfel art.136 defineste munca in schimburi si salariatul in schimburi, in conformitate cu Directiva Consiliului 2003/88/CEprivind anumite aspect ale organizarii timpului de munca (art 2, alin 5 si 6).
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal se acorda spor, care este obligatoriu, nu optional, iar salariatul va primi alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Legea nu prevede un cuantum minim sau maxim al acestui tip de spor, lasand angajatorului libertatea de a decide cuantumul acestuia. Sporul se negociaza prin CCM sau CIM. Daca exista deja in CCM nu este obligatorie includerea lui in CIM, dar daca nu atunci incheiati act aditional si introduceti sporul in contract. Zilele de repaus saptamanal nu se compenseaza in regim de ore suplimentare, decat in anumite conditii, iar salariatul nu poate fi privat de dreptul la repausul saptamanal. In situatia in care se lucreaza 14 zile la rand este necesar acordul sindacatului sau reprezantantilor salariatilor, autorizare de la ITM si se acorda un spor de 150% (dublul sporului pentru ore suplimentare). Sporurile care se trec in registru revisal sunt doar cele negociate in contractul individual de munca sau sporurile negociate in contractul colectiv de munca. Vorbesc si de sporurile care au la baza un act aditional sau o decizie.

Codul muncii republicat - Legea 53/2003:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).


Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu adriana iancu George Andreescu Radu Anton Gratiela Petrescu G Stancu