ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata ore suplimentare in timpul saptamanii, repaus saptamanal, sarbatori legale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am cateva nelamuriri legate de cum se platesc orele mele suplimentare, sper ca ma puteti ajuta.
Sunt angajata pe perioada determinata, in domeniul privat, la o firma destul de mare (multe sucursale in lume, numar mare de angajati), departament de logistica (comenzi, facturare, etc), 8 ore pe zi, 40 ore pe saptamana, repaus saptamanal sambata si duminica, program de la 9 la 18.
Datorita inchiderilor de luna si respectiv in luna decembrie, de an, este nevoie de multe ore suplimentare pentru a putea procesa cererile clientilor nostrii.
Pana luna trecuta (noiembrie), orele suplimentare mi-au fost platite cu 200%.
Luna aceasta, as dori sa imi spuneti cum se procedeaza, pentru ca este prima oara cand lucrez si zilele de sambata/duminica, ore in plus sambata si duminica, plus zilele de sarbatori legale. Pentru data de 30 noiembrie(sarbatoare legala), in care am lucrat 8h, am primit tot 200%.
Din ce am citit eu pe internet si pe site-ul dvs, ar trebui pentru zilele de sarbatori legale sa fim platiti cu 300%, va rog sa ma corectati daca gresesc.
De asemenea, in cadrul firmei mele, sporul pentru compensarea orelor suplimentare in cazul in care acestea nu pot fi efectuate in 60 zile este de 100%.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- sambata si duminica, cu ce procent trebuie sa fiu platita pentru 8h? 200% sau 300%? Din ce am observat se practica pentru unii angajati 200%+o zi libera(care sa acopere celalalt 100%);
- pentru orele suplimentare de sambata si duminica, cu ce procent trebuie sa fiu platita? 300%? (ma refer aici la orele lucrate suplimentar fata de cele 8 intr-o sambata, de exemplu);
- in zilele de sarbatori legale, cu ce procent trebuie sa fiu platita pentru 8h? si respectiv pentru orele de dupa aceste 8h? (adica suplimentar la suplimentar, in zilele de sarbatori legale);
- in ce conditii as putea obtine un concediu pentru studii? sunt studenta in ultimul an in ciclul de licenta, si mi-ar prinde bine putin timp liber (printre multele ore suplimentare facute) in timpul sesiunii de iarna, care va veni la sfarsitul lunii ianuarie.

Multumesc mult in avans pentru raspunsul dvs, si sper ca am fost destul de clara. Daca nu, va rog sa imi spuneti.

Andreea Bancu
 User  Andreea Bancu
a intrebat la 23 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea Bancu
 User Andreea Bancu
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Ian. 2013
Multumesc mult pentru raspunsul dvs!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Dec. 2012
Nu stiu de unde apar aceste procente mentionate de dvs , dar o sa va spun ce prevede legea.

Pentru munca suplimentara, orele se compenseaza cu timp liber platit acordat in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea lor, fie, daca nu este posibilia acordarea liberului, se va acorda un spor de minim 75% acordat la salariul de baza corespunzator perioadei respective lucrate suplimentar. In Contractul colectiv aplicabil sau Contractul de munca pot fi negociate si sporuri mai mari.

Art. 122 - Codul muncii republicat
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

In cazul muncii in timpul repausului saptamanal, se va acorda un spor al carui procent se stabileste prin Contractul coectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca, plus alte doua zile consecutive drept repaus saptamanal. De exemplu, daca lucrati doar sambata, repausul ar fi duminica si luni, iar sporul primit poate fi cuprins intre 1 si 100%. Legea nu prevede un cuantum al acestui tip de spor. Munca in week-end nu este munca suplimentara, numai ce se lucreaza in zilele lucrataore ale unii, peste programul normal de 40h/ saptamana, 8 ore pe zi, este incadrat ca munca suplimentara.

Art. 137 - Codul muncii
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Munca in zilele de sarbatoare legala se compenseaza fie cu zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile, fie, daca nu este posibila acordare liberului, se plateste salariatului un spor de 100% la salariul de baza corespunzator. Daca se acorda liber, se va plati ziua libera, nu si cea de sarbatoare legala lucrata. (este raspuns in partea ITM).

Art. 139 - Codul muncii
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Concediul pentru studii se acorda la cerere, este concediu fara plata in cazul de fata pentru ca sunt studii urmate la initiativa dvs. Concediul se acorda pentru o perioada maxima stabilita de angajator de obicei in Contractul colectiv sau in Regulamentul Intern.

Art. 155 - Codul muncii
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).

Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024