ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Plata orelor suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa imi explicati cum se platesc orele suplimentare.
Eu lucrez de luni - vineri de la 8 la 16:30, dar cateodata sunt obligat sa fac ore suplimentare sambata si duminica undeva in jur la 12 ore - 13 ore pe zi, ceea ce inseamna un 25 - 26 de ore in saptamana respectiva plus orele aferente zilelor de luni pana vineri. Patronul spune ca imi da zi libera si atat.
Intrebarea mea este daca e normal ca pentru o zi de sambata lucrata sa imi dea o luni liber si doar atat , fara nici un spor?

Anonim Un
 User  Anonim Un
a intrebat la 08 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Apr. 2013
Va redau si ce prevede Codul muncii referitor la cele discutate, cat si ce sanctiuni risca angajatorul pentru aceste drepturi incalcate.

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Apr. 2013
Nu este legal acel program. Practic inteleg din datele prezentate ca lucrati 7 zile din 7, ceea ce nu este in regula. Pentru zilele lucrate in weekend ar trebui sa primiti alte spoua zile consecutive din saptamana drept repaus plus un spor la salariu al carui cuantum se stabileste in CCM sau CIM si se poate situa la orice nivel, intre 1% si 100%. Ceea ce inseamna ca ati avea si ore lucrate suplimetar in zilele lucratoare, care ar trebui compensate corespunzator, cu timp liber platit sau cu spor la salariu.

Mai este insa o problema: angajatorul nu are dreptul legal sa va oblige sa efectuati munca suplimentara. Acest tip de ore se desfasoara numai cu acordul scris al salariatului, cu exceptia catorva situatii precizate de lege, si anume: calamitate, prevenire accident, rezolvarea unor situatii post-accident sau protectia salariatului. In afara acestor este obligatoriu acordul dvs. scris.

Puteti inainta o sesizare catre ITM si intre timp puteti incercca o discutie amiabila cu angajatorul, pe marginea prevederilr legii in privinta muncii supliementare si a celei din timpul weekendului, poate se regleaza situatia asa.

Este foarte probabil insa ca cei de la ITM sa va redirectioneze spre instanta, ei putand doar sanctiona angajatorul pentru nerespectarea drepturilor legale ale salariatului si obligatiilor lor contractuale si/sau legale, dar nu pot solutiona si acordare drepturilor salariale pe care nu le-ati primit din urma. Caz in care va ramane varianta apelarii la instanta de judecata.

Alte intrebari despre Drepturi salariale