ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

plata orelor suplimentare pentru lucrul in ture


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
lucrez in ture programul fiind de 12 ore cu 24 ore pauza, orele suplimentare nu se platesc dar nici liber nu pot lua in locul lor pentru ca nu s-ar putea asigura continuitatea serviciului de cazare.
In contractul individual de munca, primul, era stipulat munca de 12 ore cu repaos de 36 ore, in cel de al doilea se stipuleaza ca programul de lucru este de 8 ore, desi pontajul e facut pe 12 ore.
In acest caz se pot plati sau nu orele suplimantare?
Multumesc

Adaugata in: Drepturi salariale
Mirela Lupascu
 User  Mirela Lupascu
a intrebat la 15 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Lupascu
 User Mirela Lupascu
a raspuns userului adriana iancu la 16 Sep. 2014
multumesc pentru raspuns
beneficiez doar de plata orelor efectuate in tura de noapte, restul nu se plateste nimic si nici repaos nu se asigura, deja lucrez de o luna si jumatate 12 ore cu 24 ore repaos in continuu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 15 Sep. 2014
Codul Muncii prevede ca timpul legal de munca este de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu doua zile de repaus(40 de ore pe satamana), restul se considera munca suplimentara.
Munca suplimentara se compensează prin ore libere platite ?n urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia(art.122 si 123 din codul muncii). In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate ?n următoarele 12 luni.
In cazul ?n care compensarea prin ore libere plătite nu este posibila in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de doua zile consecutive.
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024