ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata zilelor pentru recuperare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

In perioada sarbatorilor de iarna s-a decis sa nu se lucreze la noi in firma, urmand sa avem 4 zile de recuperat (4 zile normale de lucru, deci nu sarbatorile legale) planificate pt sambetele din luna noiembrie 2013 si ianuarie 2014. Intrebarea mea este legata de plata acestor zile, in conditiile in care noi platim orele de sambata in regim de ore suplimentare cu 175%. Orele din aceste zile de sambata pentru recuperare se pot platii cu 100% daca sunt declarate zile de recuperare?

Adaugata in: Drepturi salariale
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 28 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 28 Oct. 2013
Eu nu vorbesc de ce se emite in instituiile de stat, ci ca ceea ce sugerati dvs, si anume lucrul in zilele de sambata si duminica fara sa se ponteze in mod corect ca fiind lucrate acele zile de weekend, nu este legal, si nici munca timp de 6 zile in loc de 5 sau anularea totala a unui repaus saptamanal nu este legala. O recuperare in zile de sambata inseamna anulerea repausului din initiativa angajatorului, cat timp nu exista HG in acest sens si cat timp la nivel de unitate nu se negociaza in acest fel, ci se impune de angajator. Partenerii sociali (adica angajator si sindicat / reprezentanti) trebuie sa cada de acord asupra acestei masuri. Abia atunci vorbim de legalitate.

Iar daca angajatul vrea sa isi consume zile de CO in acele 4 dintre sarbatori, nu i se poate impune sa recupereze zile impuse ca libere de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Oct. 2013
Doamna Popa I, stiti foarte bine ca se practica ceea ce sustin si in mediul de stat si privat.Nu cred ca este o jonglare atunci cand se emite un HG. pentru a sustine asemenea masuri in preajma sdarbatoril;or.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 28 Oct. 2013
Incalcarea dreptului salariatului la repausul saptamanal nu este permisa la nivelul niciunui angajator, nu stiu unde apare prevazut ca un angajator din mediul privat poate jongla cum doreste el cu repausul unui salariat. Si el poate fi sancionat de ITM, si va fi, daca se constata incalcarea legii. Dvs incurajati ilegalitatea, din pacate
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 28 Oct. 2013
Pentru bugetari dupa cum cunoasteti pentru realizarea unor punti in preajma sarbatorilor de iarna , de PaSTE sau alte sarbatori se dau hotarari de guvern.Ceilalti angajatori pot decide la nivelul lor asemenea masuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Oct. 2013
Nu este corecta procedura pentru ca dvs vorbiti de zile de weekend lucrate, care au un regim special. Zilele de sambata si duminica nu pot fi suspendate decat in situatii speciale si cu acordul ITM, iar o astfel de procedura s-ar incadra la suspendare lor. Pentru zilele de weekend lucrate salariatii trebuie sa aiba alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal, cu plata unui spor de weekend stabilt prin CCM sau CIM, la nivelul unitatii. Cu alte cuvinte, daca pentru zilele de weekend aveti un spor de 175% la nivel de unitate, aceste este sporul pe care ar trebui sa il platiti in zilele de sambata si duminica lucrate in anul urmator.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Aveti grija cum jonglati cu zilele de weekend lucrate de salariati. Plus de asta, in pontaj trebuie sa apara ca atare, ca zile de weekend lucrate. Recuperarea ar trebui facuta in asa fel incat sa nu le fie afectat repausul saptamanal.

Mai mult, daca aceste zile sunt acordate libere din parte firmei, la initiativa angajtorului deci, nu este corect sa li se ceara angajatilor sa le recupereze in zile de weekend din anul urmator. Mai ales ca nu vorbim de un liber extra acordat prin acte normative. Iar daca unii salariati vor sa isi ia zile de CO in acea perioada, acoperind astfel cele 4 zile, din nou nu le puteti cere sa recupereze liberul primit. E putin fortata situatia la dvs. Aveti mare grija.

Daca ar fi sa nu apar in pontaj ca nu lucreaza sambata si / sau duminicile pe care le vizati ca recuperare, si nu primesc nici doua zile consecutive din saptamanile in cauza in schimbul weekendului lucrat, ii privati de dreptul la repaus saptamanal iar ITM va va sanctionat mai ales daca salariatii depun plangeri. Si nu este nici etic, nici corect din punct de vedere SSM, intrati in sfera suprasolicitarii salariatului pentru o perioada de timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Oct. 2013
In astfel de cazuri salariatii se vor prezenta la lucru sambata, evidenta orelor lucrate se tine separat si se vor da ca recuperare pentru zilele din luna decembrie pe care urmeaza sa le acodardati ca libere,.Cu alte cuvinte nu vor aparea pe pontaj in zilele in care lucreaza , vor aparea ca prezenti in zilele pe care le veti acorda libere in luna decembrie.Pentru astfel de situatii va trebui sa se dea o decizie interna dupa ce in prealabil se consulta sinducatul sau reprezentantii salariatilor.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024