ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pontaj final


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

La finalul lunii aprilie pontajul meu arata astfel: 137 ore lucrate, 15 ore invoire, 9 ore suplimentare, si 3 zile de medical. Vreau sa ma lamuriti cum se poate sa am 9 ore suplimentare si 15 ore de invoire in aceeasi luna, eu nerealizandu-mi norma nici daca imi platea normal acele 9 ore suplimentare? Lucrez intr-o unitate fast food unde se lucreaza in schimburi si weekend (avand liberele in timpul saptamanii). Si in plus am lucrat 19 zile plus cele 3 de medical inseamna 22 zile lucratoate, exact cate este norma pentru luna aprilie.Cu toate aceste, bonuri de masa primesc 18 si nu 19. Mi s-a explicat astfel: daca luni lucrez 10 ore, se ponteaza 8 ore normal plus doua ore suplimentare si marti daca lucrez 6 ore se ponteaza 6 ore lucrate normal plus 2 de invoire.E normal acest lucru?Nu ar trebui sa se regleze intr-un mod sau altul la final de luna pontajul si lucratorul sa isi faca si el norma?

Adaugata in: Drepturi salariale
Gabriela Gadea
 User  Gabriela Gadea
a intrebat la 02 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ganea Stefan la 02 Mai. 2013
Invoirea nu are temei legal, este un acord de vointa intre parti. Ca atare oricum nu este corecta abordarea pentru ca salariatul invoit este pontat normal si primeste salariul corespunzator. Este un artificiu gresit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Mai. 2013
Asa cum am precizat deja, programul de lucru inegal functioneza doar daca este precizat acest lucru in contractul de munca al salariatului, asa cum ati redat si dvs de fapt. Altfel nu se aplica. Iar ceea ce se intampla in cazul de fata nu este legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Gabriela Gadea la 02 Mai. 2013
Argumentul este programul de lucru inegal care este reglementat de codul muncii
.Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Gadea
 User Gabriela Gadea
a raspuns userului Ganea Stefan la 02 Mai. 2013
Pana si eu care nu am experienta mi-am dat seama ca nu este in regula un astfel de pontaj. Contractul meu este cu timp de munca inegal, asa ca orele lucrate in plus in anumite zile ar putea fi redistribuite in zilele in care am lucrat mai putine ore. Cu toate acestea, la finalul pontajului am 137 ore lucrate, 15,5 invoire, 9,5 ore suplimentare si 24 ore medical. Asta nu am inteles, nu rea mai ok daca orele suplimentare le inlocuia pe cele de invoire si astfel ajungeam poate sa imi fac norma de luna trecuta? Ce argumente solide as putea sa ii aduc persoanei care se ocupa de pontaj? Si ce probleme ar putea exista in urma unui astfel de pontaj pentru cotizarea la pensie si somaj?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ganea Stefan
 User Ganea Stefan
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2013
La intocmirea pontajului se are in vedere numarul de ore corespunzator zilelor lucratoare din luna.Este o abordate total gresita la intocmirea pontajului.Programul de lucru se stabileste la nivelul angajatorului si inegal in cursul saptamanii ,dar asta nu inseamna ca sunteti in invoire in zilele in care acesta este sub 8 ore si realizati ore suplimentare cand se depasesc cele 8 ore. Per total se compenseaza in astfel de situatii. Lamuriti-va problema pentru ca aveti de pierdut la stagiu de cotizare la pensie si la somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriela Gadea la 02 Mai. 2013
Nu prea este, e o masura putin fortata si cam incorecta, cat timp nu dvs ati solicitat invoirile.

Daca nu apare in contract timpul inegal discutati cu ei sa vi se introduca acest element ca sa se poata aplica un program de acest tip, cf. codului muncii.

In cazul in care nici asa nu se rezolva, mergeti la ITM cu o sesizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Gadea
 User Gabriela Gadea
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Mai. 2013
In cazul in care, in contract, se specifica timpul de lucru inegal ( trebuie sa verific) aceasta pontare care s-a efectuat, mai este ok? Legat de bonuri mi s-a explicat astfel: daca in prima saptamana am lucrat cu un liber , aceea zi s-a considerat fiind cu 8 ore suplimentare, iar daca saptamana care a urmat am avut trei libere pentru a compensa, cel de-al treilea liber s-a pontat ca zi invoire.Si uite asa am ramas cu un bon in minus. Desi mie, nu mi se pare normal, dar eu nu cunosc aceste legi foarte bine si de aceea am apelat la d-voastra.

Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2013
Nu prea este ok cum rationeaza angajatorul, pentru ca ce descrieti dvs este mai repede program de lucru inegal, si nu este necesara acea pontare fortata de care vorbeste el. Cu atat mai mult daca dvs nu ati cerut invoire.

Numarul de tichete de masa este cel mult egal cu numarul zilelor lucratoare din luna in care v-ati aflat in unitate si ati desfasurat activitate. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa primiti intr-adevar 19 tichete pentru zilele lucrate in luna aprilie.

Cel mai simplu, si legal in acelasi timp, ar fi sa va treaca in contract faptul ca timpul de lucru este distribuit inegal ca sa nu mai faca acest artificiu, cu atat mai mult cu cat el nu corespunde realitatii, cat timp dvs nu solicitati acele invoiri.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024