ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

poprire pe salariul angajatului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


situatia este urmatoarea:
am o angajata noua. in prima luna i-am dat salariul cash, apoi am pus-o sa-si scoata card bancar (salariile se vireaza pe carduri). in luna urmatoare am virat toate salariile pe carduri. in ziua urmatoare, salariata a venit la lucru foarte necajita pt ca i s-a blocat contul de catre banca si nu a putut sa scoata nici macar 1 leu.
am inteles de la ea ca intradevar acum cativa ani a avut un credit de consum neachitat; de la banca (am fost si am pus o intrebare) mi s-a spus cam acelasi lucru, executor judecatoresc care a cerut poprire pe salar, etc.
angajata a fost apoi la banca de unde a avut creditul (diferita de banca la care are cardul pt salarii) si unde i s-a spus ca nu are niciun cont la ei. ea spune ca intre timp si-ar fi achitat datoria, dar ma gandesc ca si banca ar fi putut vinde creantele catre o firma de recuperari.
presupunand totusi ca poprirea s-a facut motivat, existand sume de recuperat, intrebarea este urmatoarea:
de ce s-a blocat toata suma ?
din cate stiu legea prevede ca asupra veniturilor provenite din salarii si destinate asigurarii traiului zilnic suma care se blocheaza lunar nu poate fi mai mare de o treime din venitul net in cazul unei singure solicitari de poprire, sau maxim jumatate din venitul net in cazul mai multor solicitari de poprire.
va rog sa-mi spuneti daca am dreptate sau nu; si daca da, invatati-ma cum sa pun problema la banca pt a i se debloca contul (chiar si partial) cat mai repede; vreau sa o ajut pe salariata (sambata trebuia sa plece sa-si vada copiii in alta localitate, si acum saraca nu are niciun ban).
va multumesc,

Adrian C.
 User  Adrian C.
a intrebat la 13 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 17 Mar. 2014
Exact, este o situatie frecventa si nu tin cont de prevedrile legii. Probabil ca exista si credinta sau obisnuinta ca titularul nu va face nicio reclamatie, iar banca va ramane cu banii luati.

Referitor la virarea banilor, este foarte bine cum ati procedat, important este sa aveti in vedere faptul ca legal nu poate fi obligat salariatul sa primeasca banii intr-un cont. Iar daca el solicita plata lor in cont, nu i se poate refuza, la fel cum nu i se poate refuza si cash. Aveti dreptate ca merge usor la un numar mici de angajati, dar trebuie tinut cont si de dreptul angajatului, ca sa nu aveti apoi probleme cu autoritatile.

Succes in toate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Mar. 2014
multumesc, d-na Ioana,
am fost ceva mai devreme la banca;
au dat din colt in colt, au dat vina pe sistemul informatic care la prima poprire e facut sa blocheze tot contul, stiu ca nu e corect, salariatul a facut ieri o adresa la sucursala, ei incearca sa deblocheze 2/3, dar e greu, bla-bla-bla, dar de luna viitoare se reglementeaza.
(... pana atunci salariatul sa se abtina de la mancare si alte necesitati...).
si-au recunoscut greseala, dar asta este....
personal cred ca asa procedeaza de regula, daca le merge bine, daca nu, tot ca ei ramane, pana nu ii arde cineva.

multumesc si pt atentionare, stiu ca nu pot impune cardul pt salarii. de obicei il negociez, le spun ca e o practica la noi inca inainte de angajare si ii intreb daca sunt de acord. de la un anumit numar de angajati e mai usor cel putin pt angajator. nu sunt adeptul banilor lichizi.
dealtfel, mai am o angajata care m-a rugat sa-i dau salariul cash, pt ca e girant la cineva care are probleme cu banca, si nu vrea sa i se retina de pe card. i-am facut pe plac :)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mar. 2014
Este corect ce stiti dvs., poprirea nu poate fi mai mare de 1/3 din salariul net. Dar bancile nu pot bloca doar o parte din cont, ca atare il vor bloca pe tot pana cand se va solutiona situatia. Este o practica neortodxa dar exista, trebuie rezolvat cu ei, eventual actionati in instanta. E destul de complicata situatia pentru ca bancile au practici destul de abuzive. O solutie ar fi sa ii dati banii cash o vreme, ca sa poata avea venitul necesar.

Referitor la contul bancar insa, aici aveti grija, nu puteti impune angajatilor sa isi deschida cont bancar ca sa li se vireze salariile, este o optiune pe care ei si-o pot exprima pro sau contra. Daca nu doresc un astfel de cont, banii ii vor primi cash, cu semnarea unui stat de plata la ridicarea lor.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024