ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


recuperare drepturi banesti


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pana pe data de 13.01.2014 inclusiv, am fost angajatul Societatii xxxx.
Desi, incepand cu data de 14.01.2014 mi-a incetat activitatea in cadrul societatii, iar data efectuarii platii salariului precum si a altor drepturi banesti este de 02 ale lunii, nici pana la aceasta data, nu mi-au fost achitate drepturile banesti, incluzand aici atat salariul cuvenit pentru perioada 01.01.2014-14.01.2014 cat si contravaloarea orelor suplimentare efectuate in perioada martie-noiembrie 2013, intr-un numar restant de 320 de ore (adica 40 de zile lucratoare). Acestea din urma (orele suplimentare), au fost recunoscute oficial prin aprobarea de catre Directorul General a cererii personale inregistrata in societate.
In data de 31.01.2014, am telefonat personal la nr. de tel al societatii si am discutat cu dl. ZZZZ, angajat al societatii mai sus amintite, in calitate de responsabil efectuare plata salarii si drepturi banesti, solicitandu-i verbal sa-mi vireze drepturile banesti restante in contul personal deschis pe numele meu, cont in care mi-au fost virate de catre dumnealui, in data de 20.12.2013, drepturile salariale aferente lunii decembrie 2013. Acesta din urma, mi-a comunicat ca, la indicatiile sefilor sai, trebuie sa ma prezint personal sa il ridic. Totodata, i-am comunicat faptul ca, din motive personale, nu pot veni la sediul societatii si il rog sa-mi vireze drepturile in cont.
Avand in vedere cele prezentate in alineatul de mai sus, in data de 04.02.2014, am transmis prin e-mail la adresa oficiala a societatii, respectiv , cererea mea privind virarea in contul personal al drepturilor banesti, indicand toate datele necesare efectuarii tranzactiei bancare.
In data de 06.02.2014, in urma verificarii contului personal, am constatat ca nu mi-au fost virate drepturile banesti la care am facut referire in prezenta cerere.
Toate aceste fapte, prin care societatea nu si-a indeplinit o obligatie legala fata de mine, si anume, de a efectua plata drepturilor banesti, refuzand si motivand pueril si insistent, mai mult, conditionand achitarea acestora de deplasarea mea la sediul societatii, contravin chiar si prevederilor Codului muncii actualizat, care dispune:
....(2) Plata salariului se poate efectua prin virament īntr-un cont bancar.
....(4) Īntārzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
....(1) Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul īndreptăţit.
incalcand chiar Decizia Curtii Constitutionale, care hotaraste:
...
Prin urmare, avand in vedere cele prezentate, va adresez rugamintea de a ma indruma carei institutii a statului sa ma adresez pentru a intreprinde demersurile legale ce se impun in vederea recuperarii drepturilor banestimentionate.

Cu multumiri,
N.G.

Nicu Grigore
 User  Nicu Grigore
a intrebat la 07 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Feb. 2014
Asa este, se incalca legislatia si mai ales Codul muncii. Angajatorul nu poate refuza plata in cont bancar odata solicitata de angajat.

Ca sa va puteti recupera drepturile salariale restante trebuie sa depuneti o actiune in instanta de judecata, la Tribunalul de care apartineti in functie de domiciliul dvs. Dreptul de actiune se prescrie in 3 ani de la data la care angajatorul va datora aceste sume cu titlul de drepturi salariale. Tot in instanta puteti cere si plata unor daune pentru prejudiciul cauzat de angajator.

La ITM daca depuneti o sesizare, ei va vor ajuta numai din perspectiva sanctionarii angajatorului, dar va vor redirectiona tot catre instanta de judecata, pentru acele drept de actiune este stabilit prin Codul Civil si preluat in Codul muncii, ca modalitate de recuparare a banilor in discutie.

Alte intrebari despre Drepturi salariale