ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


recuperarea platii orelor de munca efectuate sambata si duminica


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Activitarea: dispecerat telecomunicatii
Lucrez in program de tura de 12 h/zi, noapte, weekend, cu respectarea normei lunare 8 x nr. zile lucratoare.
De 12 ani de cand lucrez in acest program de tura orele de sambata si duminica se platesc cu un spor zile festive de 100%, iar orele de noapte cu un spor de 25%. Incepand cu luna mai societatea refuza sa mai plateasca sporul de zile festive de 100% pe motiv ca sindicatul si conducerea nu au ajuns la un acord de semnare a unui nou CCM vechiul CCM a expirat in luna aprilie 2012.
Graficul de tura pe lunile mai, iunie a fost aprobat cu orele festive si de noapte ca in fiecare luna.
Doresc sa stiu daca in lipsa unui CCM in vigoare societatea este sau nu obligata sa ne plateasca sporul de 100% aferent orelor festive, si in ce conditii.
Va rog sa-mi specificati care sunt prevederile din legislatia muncii in legatura cu aceasta problema.
Cu stima,

Dani Coreea
 User  Dani Coreea
a intrebat la 16 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2012
Zilele de sambata si duminica lucrate se compenseaza cu un spor la salariu al carui cuantum se stabileste prin CCM sau prin contractul individual de munca, in functie de caz. Legea nu prevede o limita minima sau maxima a acestui spor, cuantumul in care va fi acordat fiind la latitudinea angajatorului. Daca acest spor este stabilit doar prin CCM, nu si prin CIM, exista posibilitatea ca acesta sa nu fie platit in prezent, dat fiind faptul ca nu exista un cuantum stabilita la nivelul unitatii in care lucrati. Insa angajatorul ar putea stabili un astfel de spor prin contractul individual de munca, intocmind un act aditional la CIM. Angajatorul are obligatia sa plateasca zilele de week-end lucrate, insa pentru aceasta este necesara stabilirea sporului fie prin CCM fie prin Contractul individual de munca.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Zilele de week-end nu se platesc la fel ca zilele de sarbatoare legala, presupun ca la acestea va referiti cand spuneti "zile festive". Zilele de sarbatoare intr-adevar sunt platite cu spor de 100%, daca nu pot fi compensate cu timp liber asa cum prevede Codul muncii republicat.

Totodata, cand lucrati zilele de week-end, angajatorul are obligatia de a va acorda repausul saptamanal in alte doua zile consecutive din saptamana, zile ce pot fi stabilite prin CCM sau Regulamentul interna incheiate la nivel de unitate.

Referitor la orele de noapte, acestea pot fi compensate in doua moduri:
- fie prin reducerea programului de lucru din ziua respectiva de la 8 la 7 ore, daca durata timpului efectuat noaptea este de minim 3 ore din durata normala de lucru
- fie cu un spor de 25%, acordat in aceleasi conditii

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel ca, daca orele de noapte nu mai pot fi compensate, cel putin temporar, cu spor de noapte, se poate recurge la compensarea prin reducerea timpului de lucru din ziua respectiva.

Alte intrebari despre Drepturi salariale