ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Refuz concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog am urmatorul caz:
Bugetar (functionar public), angajat pe perioada deteminata. I se incheie perioada in data de 05.09.2013 (perioada suspendarii se incheie de drept la aceasta data, deoarece persoana care a fost suspendata si-a incheiat si activitatea in institutie, nemairevenind la locul de munca). Persoana care i-a tinut locul, in perioada suspendarii, vine cu un C.Medical, dat din spital , incepand cu data de 03.09, pana la sfarsitul lunii. Am dreptul sa ii refuz la plata C.Medical in conditiile in care am decizie de incetare de drept a raportului de serviciu numita temporar cf. art.98 alin 1, lit.h?
(Decizia de suspendare, repet, este din data de 05/09, deci prinde C.Medical doar 2 zile).

Vicol Irina
 User  Vicol Irina
a intrebat la 15 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vicol Irina la 15 Oct. 2013
Nu va obliga absolut nicio lege sa platiti CM dupa incetarea unui raport de munca, daca perioada trecuta in certificat nu face parte din durata raportului de munca, ci este ulterioara datei de incetare a lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vicol Irina la 15 Oct. 2013
Casa de sanatate plateste direct salariatului pe baza certificatului prezentat lor de catre asigurat. Dvs. nu puteti plati pana la finalul lunii cata vreme salariatul are doar 2 zile in unitatea dvs din totalul concediului. Aici cred ca am fost destul de explicita. Dvs platiti 2 zile, restul intra in raspunderea Casei, dupa incetare.

Dvs nu recuperati nimic cat timp platiti doua zile din cele 5 legale, am specificat acest lucru deja. Numai sumele platite incepand cu cea de-a 6-a zi se pot recupera.

Nu scrie nicaieri in lege ca dvs trebuie sa platiti pana la sfarsitul lunii si nu stiu de ce simitit neaparat nevoia sa o faceti. Daca platiti totusi, din propria initiativa, concediul inclusiv pana pe data de 31, recuperarea va dura putin dar se va face, la cererea dvs si nu din oficiu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Vicol Irina la 15 Oct. 2013
Sper sa va ajute acest extras pentru lamurirea situatiei dvs.Dupa ce inceteaza raportul de serviciu al salariatului , acesta va prezenta concediul medical pentru plata la casa de sanatate teritoriala .
art 32 din OUG 158 DIN 2005

1) ?n cazul ?n care, potrivit legii, angajatorul ?şi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia ?ncetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi ?n situaţia ?n care a expirat termenul pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul ?n baza căruia a desfăşurat activitate ?n funcţii elective sau ?n funcţii numite ?n cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vicol Irina
 User Vicol Irina
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Normal ca nu cer recuperare pt. cele 5 zile cf.legii platite din fondul de salarii, insa eu va trebui sa o platesc din fondul nostru de salarii chiar daca figureaza c.medical BASS... eu asta incerc sa spun cand intred daca am dreptul sa refuz la plata C.Medical pana la sfarsitul lunii. Normal ca plateste Casa, dar plateste tarziu, eu banii nerecuperandu-i pana la sfarsitul anului 2013. A stiut foarte bine ca i se incheie raportul de serviciu pe data de 5 si totusi a venit cu un concediu medical, bagat asa in forta cu data de 3 ca sa ne prinda la mijloc. Ce spuneti dv.ca plateste CASA este scriptic, faptic platim noi din fondul nostru de salariu pana la recuperarea sumei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vicol Irina la 15 Oct. 2013
Cele doua zile trebuie sa le platiti dvs, asa este legal, dar nu concediul integral, nici nu am spus asa ceva. Pentru ca in zilele de 3 si 4 figura ca salariata a unitatii dvs. Dupa incetarea raportului de munca, din data de 5, nu ii mai platiti dvs, i se va plati de catre casa de sanatate din FNUASS, in conditiile mentionate. Plus de asta, conform legii, primele 5 zile din concediul medical initial sunt suportate din bugetul angajatorului asa ca nu aveti cum sa recuperati banii pentru cele doua zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vicol Irina
 User Vicol Irina
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Nu mi se pare corect sa o platesc eu , am decizie de incetare a raportului de servici atat pt.titulara postului, am si decizie de incetare a rap.serviciu si a inlocuitorului pe perioada suspendarii. Nu mi se pare corect sa o platesc tot eu, chiar daca iau banii de la Casa de sanatate ; se stie ca acestia platesc f tarziu, banii mergand la bugetul de stat pentru ca se vireaza intr-un an de zile cu aproximatie. Eu ce fac, pot sa o trimit cu C.Medical la cei de la Casa de Sanatate sa o plateasca ei? Chiar nu mai am bani la fondul de salarii si pentru acest C.Medical. Daca i l-as plati pana una alta din fondul de salarii, postul acesta este pentru luna octombrie respectiv 05 - 31 , este vacant, nu am cum sa platesc un om fie si c.medical pe un post vacant. Asta nu inteleg cum trebuie sa fac!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Articolul redat este extras din Ordinul 60/32/2006, Normele de aplicare a OUG 158/2005.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
Ii puteti plati 2 zile din concediul respectiv, iar restul se vor plati de catre Casa de Sanatate, dupa ce le va prezenta lor certificatul medical. Nu aveti cum sa il refuzati cat timp acopera o parte din timpul petrecut ca angajat al societatii.

ART. 88
?n ?nţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) ne?ndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical ?n termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical ?n afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) am?narea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate ?n incapacitate temporară de muncă de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificării la adresa de reşedinţă;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024