ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reintoarcere din concediul pt. ingrijirea copilului si stimulentul de insertie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca o persoana si-a facut cerere pe doi ani de zile pentru ingrijirea copilului pana la varsta de doi ani, se poate reintoarce la serviciu inainte de implinirea unui an al copilului in locul ei nefiind angajat nimeni? Daca se poate intoarce la serviciu desi si-a facut cererea pe doi ani,inainte de implinirea copilului a varstei de 1 an, poate beneficia de stimulentul de insertie? E obligatoriu ca si tatal in acest caz sa beneficieze de o luna pentru ingrijirea copilului,chiar daca mama si-a facut cerere pana la un an?Poate renunta mama la concediu pt.ingrijirea copilului chiar daca si-a facut cerere pana la doi ani si sa continue tatal ingrijirea copilului,adica sa isi ia concediul de paternitate tatal si sa renunte mama?Va multumesc anticipat!

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 06 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Se poate intoarce la lucru oricand doreste, pe baza unei cereri. Insa daca doreste sa beneficieze de stimulent de insertie reintoarcerea ei ar trebui sa aiba loc dupa ce copilul implineste un an si nu inainte, pe baza optiunii exprimate anterior pentru CIC. Daca ar fi fost in concediu de pana la 1 an atunci da, revenirea ar fi trebuit sa aiba loc mai devreme de un an.

In situatia in care si tatal indeplineste conditiile de acoradare a concediului (cele 12 luni anterioare datei nasterii lucrate) atunci da, este obgliat sa efectueze minim o luna din totalul perioadei pentru care a optat mama. Daca tatal nu face acest lucru, atunci statul va retine contravaloarea indemnizatiei corespunzatore unei luni de concediu crestere copil.

Nu exista concediu de paternitate, numai concediul paternal care este altceva. Cel de pana la 1 an sau 2 este concediu crestere copil, indiferent care dintre parinti opteaza pentru acordarea lui. Este un drept cuvenit ambilor parinti de drept, atat timp cat indeplinesc conditiile de acordare.

Tatal poate efectua si mai mult de o luna din CIC al mamei, chiar si pana la finalul lui. Dar in acest caz nu mai primeste mama stimulent, pentru ca nu se pot suprapune cele doua drepturi.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Marius Ion Ioana Popa Viviana Serni Radu Anton alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024