ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


revenire dupa concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am nascut in 2011 pe postul meu s-a angajat altcineva cu perioada nedeterminata fiind oricum 3 persoane pe acelasi post angajate deja (adica 3 pers faceam acelasi lucru) acum firma vrea sa o pastreze pe cea venita in locul meu si m-au informat ca fiind obligati sa ma accepte 6 luni mi se reduce timpu de lucru la 4 ore si salariul va fi jumatate din salariul minim pe economie. Este posibil acest lucru, sa-mi reduca timpu de lucru si salarul? Sunt obligati sa ma tina cele 6 luni avand in vedere ca nu s-a semnat contractul colectiv national? Va multumesc!

Adaugata in: Drepturi salariale
Ramona Petrila
 User  Ramona Petrila
a intrebat la 31 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ramo Adi Petrila la 04 Sep. 2013
Da, se inainteaza o cerere de reluare a activitatii, acest lucru poate fi facut si cu cateva zile inainte de revenire.

Referitor la tichetele de masa si bonusul din vanzari foarte probabil acestea apar prevazute in Regulamentul Intern sau in CCM aplicabil. Pentru Regulament semnati pentru luare la cunostinta asupra continutului, asa ar fi trebuit. Iar acesta trebuie sa fie afisat la loc vizibil pentru toti salariatii.

Dupa revenirea din crestere copil angajatorul nu poate dispune concedierea timp de 6 luni de la revenirea definitiva decat daca apare un faliment, reorganizarea judisicara sau daca ati beneficiat deja de aceasta protectie anterior. Niciun alt motiv nu este legal in astfel de cazuri, chiar daca temeiul se regaseste in Codul muncii republicat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ramo Adi Petrila
 User Ramo Adi Petrila
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Sep. 2013
Multumesc pt raspuns!
As dori sa va mai intreb daca este obligatorie depunerea instiintarii de revenire la munca dupa ccc si daca este un termen legal de depunere. pe langa salariul fix am mai beneficiat de bonuri de masa si de procent din vanzari dar nu sunt prevazute nici in contractul de munca si nici nu am semnat vreun act aditional in ce alt act ar trebui sa fie precizat acest lucru ca sa beneficiez si de acum incolo si de aceste venituri?
Poate firma sa gaseasca vreo modalitate mai putin legala de a ma concedia?

va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Sep. 2013
Acea interdictie de concediere a salariatului timp de 6 luni de la revenirea definitiva din CIC este prevazuta in OUG 111/2010, ordonanta in baza careia ati beneficiat de acest drept. Nu are legatura cu contractul de munca colectiv la nivel national.

Altele sunt insa problemele acolo. Intai de toate, angajatorul nu avea dreptul sa incadreze pe postul dvs, pe perioada CIC, o alta persoana pe perioada nedeterminata. El putea incadra un suplinitor numai pe perioada determinata, urmand ca la revenirea dvs in unitate contractul respectivului salariat sa inceteze asa cum este prevazut in Codul muncii.

Reducerea normei de lucru si a salariului nu se poarte face decat cu acordul dvs., prin incheierea unui act aditional la contractul existent. Daca angajatorul a dispus aceste masuri unilateral, nu a respectat legea. Sesizati ITM privind incalcarea acestor drepturi, aveti in sprijinul dvs si legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si tratament la locul de munca, in care este mentionat ca la revenirea din CIC angajatul primeste cel putin salariul pe de care a beneficiat anterior, cu modificarile intervenite in decursul absentei lui, si va fi fi reincadrat pe acelasi post sau unul echivalent. O modifcare a acestor elemente nu este posibila fara acordul angajatului, in caz contrar putand fi considerate masuri discriminatorii.

Alte intrebari despre Drepturi salariale