ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Salarii compensatori


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Daca un contract colectiv de munca (in care erau trecute si salariile compensatorii in functie de vechimea in unitatea de lucru) care a fost intocmit in cadrul unei firme si aprobat de comisia interna, director general si de ITM - iulie 2013 - mai ramane valabil dupa ce firma la un interval de 50 de zile se declara/intra in insolventa, poate sa dea dreptul noului administrator al firmei sa anuleze/modifice acest contract colectiv de munca?
Salariatii care au fost si urmeaza sa fie dati afara poate sa beneficieza de salarii compensatorii pe baza contractului colectiv de munca aprobat inainte?
Va multumesc frumos.

Grigoras Nedelcu
 User  Grigoras Nedelcu
a intrebat la 02 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Dec. 2013
Administratorul judiciar si lichidatorul au dreptul sa denunte toate contractele ale caror prevederi considerea ca nu se mai pot aplica din motive economice si nu numai. Legea ii permite acest lucru. Daca acest CCM a fost denuntat de catre administratorul judiciar, nu se mai aplica prevederile lui. Si cu atat mai mult, daca se pune problema unei proceduri de faliment in urma careia sa se dispuna incetarile, intervine concedierea de urgenta in conditiile legii insolventei, care nu echivaleaza cu o concediere colectiva.

Alte intrebari despre Drepturi salariale