ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

salariu de merit


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, problema mea se refera la salariul de merit. Lucrez in sector privat in cadrul unui sindicat, care apara drepturile angajatilor din M.A.I. Ieri a fost o sedinta in care se anunta ca este posibil ca angajatilor personal contractual din M.A.I sa li se ia salariul de merit care este inclus la sarariu la alte sporuri. ANGAJATORUL (IN CAZUL MEU SINDICATUL) NE SPUNE cu zambetul pe buze ca daca se va taia acest spor personalului din M.A.I. , ne va taia si nouaa, cei 2 angajati (secretara si contabila) acest spor. AU DREPTUL SA FACA ACEST LUCRU?

ACEST SPOR NU-L AVEM TRECUT IN CIM NICI IN VREUN ACT ADITIONAL LA CIM, APARE DOAR PE FLUTURASI PANA IN ANUL 2010, dupa care a disparut de pe fluturasul de salariu fiind asimilat altor sporuri.
VA ROG DACA SE POATE SA-MI DATI UN SUPORT MATERIAL cum functioneaza sindicatele, deoarece nu mi se pare normal, sa ni se taie acest drept INTRUCAT CAND TREBUIE SA NI SE DEA VREUN DREPT ALE ANGAJATILOR DIN M.A.I. NI SE SPUNE CA NOI FUNCTIONAM DUPA CODUL MUNCII, IAR CAND NI SE IA UN DREPT SUNTEM LA FEL CA SI CEI DIN M.A.I. Anul trecut ni s-au luat si tichetele. VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI.

Roxana Georgescu
 User  Roxana Georgescu
a intrebat la 29 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ROXANA GEORGESCU la 29 Aug. 2013
In ce temei? Depunerea sesizarii la ITM nu reprezinta temei de incetare a raportului de munca, angajatorul incearca probabil sa va sperie, sperand ca veti ceda. Sfatul meu este sa nu renuntati si sa solicitati ajutorul autoritatilor. Altfel situatia nu se va regla nici pentru dvs si nici pentru colegi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Georgescu
 User Roxana Georgescu
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2013
va multimesc pentru raspuns. dar ultima idee este ca daca fac plangere o sa ne dea afara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ROXANA GEORGESCU la 29 Aug. 2013
Ajutorul pentru nastere exista prevazut in CCM la nivel national, expirat in 2011, nu in codul muncii.

Referitor la Regulament, este obligatorie existenta lui iar angajatorul trebuie sa va informeze asupra continutului lui prin afisare la loc public si totodata sa semnati pentru luarea la cunostinta a continutului acestui document, De asemenea, daca unitatea are peste 21 de salariati (si tind sa cred ca are) este obligata sa negocieze CCM, conform legii dialogului social 62/2011 si a Codului muncii republicat.

Recomandarea mea ar fi sa depuneti o plangere la ITM si sa solicitati un control, este clar ca unele lucruri nu prea sunt in regula acolo, din punct de vedere legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Georgescu
 User Roxana Georgescu
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2013
Noi nu functionam dupa CCM al unitatii, nici de Regulament nu stiu nimic, stiu ca ne spune ca la noi se aplica codul muncii si atat. iar in cim nu am nimic trecut referitor la salariu de merit. stiu ca atunci cand mi s-a marit salariul , acum vreo trei ani nu scria nimic de salariu de merit. mai stiu ca atunci cand am solicitat sa mi se acorde un salariu mediu pe unitate avand in vedere ca am nascut, mi s-a acordat pt ca exista in codul munci. dupa cum v-am spuns se aplica doar ceea ce vor ei, interpreteaza ceea ce vor ei. multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
Tichetele de masa nu reprezinta o obligatie pentru angajator, el este cel care decide daca le acorda sau nu la nivel de unitate, prin includerea lor ca beneficiu salarial in Regulamentul Inter. Tot el poate decide scoaterea lor din acest document. Insa cat timp ramane prevzuta intr-un document intern, uneori poate fi mentionata acordarea lor in CCM, atunci angajatorul este obligat sa le acorde. Dar verificati ce apare in aceste doua documente, sau macar in Regualment daca nu exista CCM aplicabil la nivelul unitatii.

Referitor la sporuri, cat timp ele vi se aplica in baza unei legi speciale, daca aceasta se modifica se va aplica in consecinta, conform modificarilor. Deci daca in urma unor modificari se renunta la aceste sporuri, iar dvs primiti sporurile in baza respectivului act normativ, atunci le veti pierde. Se pot acorda in continuare daca angajatorul le include in CCM sau CIM.

Salariul de merit insa nu este un spor, este un salariu suplimentar care se acorda in functie de performante, loialitate etc. Dar este foarte posibil ca angajatorul sa nu il acorde sau sa renunte la acordarea lui, mai ales in mediul privat unde nu exista o legislatie unitara in privinta salarizarii, asa cum se intampla in sistemul bugetar.


Daca sunteti de parere ca vi se incalca drepturile, in momentul in care apare modificarea si se aplica si la dvs depuneti actiune in instanta pentru recuperarea lor.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Viviana Serni alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024