ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

salariu/garantie restant/restanta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Sotul meu a lucrat la o firma pe post de consilier vanzari dar avea si gestiune, drept urmare in fiecare luna i se oprea 1 milion din salariu drept garantie materiala. Anul trecut in aprilie, a plecat de la ei (demisie). Ultimul salariu i s-a dat dupa 3 luni, dar acea garantie nu i s-a dat nici acum ar fi o suma de 1200 ron. A mai mers de cateva ori la firma respectiva si i s-a spus ca nu au bani. Eu cred ca este doar rea vointa tinanad cont de faptul ca este o firma mare, cunoscuta. Va rog sa-mi comunicati care sunt demersurile legale pentru a recupera banii.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul prompt.


Adaugata in: Drepturi salariale
Raluca Ghenu
 User  Raluca Ghenu
a intrebat la 03 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2012
Va recomand sa faceti o cerere prin care sa solicitati carnertul cu suma depusa drept garantie.Cererea o depuneti la registratura, luati numar, faceti o copie apoi. In termen de 30 de zile angajatorul trebuie sa va dea un raspuns. Daca nu reusiti sa va recuperati banii, atunci puteti sa actionati in instanta angajatorul in baza art 253, alineatul 2

Art. 253 din codul muncii republicat
1 Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
2 In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Mai. 2012
Daca nu a fost incadrat ca si gestionar atunci nu se aplica aceste prevederi. Inteleg ca postul era de Consilier vanzari. Gestiune nu face parte din atributiile unui consilier vanzari, ci din atributiile unui gestionar, din punctul meu de vedere cele doua nu sunt legate. Daca persoana avea incredintate lunar anumite obiecte pe care la finalul lunii le raporta ca vandute sau nu, de regula aceasta garantie se inapoiaza odata cu returul si constatarea ca obiectele nu au fost furate / pierdute / deteriorate. Nu se procedeaza ca in cazul unui gestionar. Va pot da ca exemplu cazul unui vanzaotr de ziare stradal, fara kiosk si care se deplaseaza in diverse locatii. Lunar i se dau sub semnatura un numar de publicatii pentru care i se retine o garantie. Aceasta garantie se restituie la finele lunii, daca totul este in regula. Se procedeza la fel si luna urmatoare. Daca s-a procedat intr-un mod similar in cazul sotului dvs, atunci ar fi trebuit sa i se restituie banii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Extrasul este din Legea 22 din anul 1969
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
ART. 15

Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia.

Pentru garantia depusa in conditiile alin. 1, se acorda o dobinda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decit dobinda acordata pentru depozitele la termen pe un an.

-----------

Art. 15 a fost modificat de pct. 2 al art. unic din LEGEA nr. 54 din 8 iulie 1994, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 181 din 15 iulie 1994.



ART. 16

Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se, atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.

Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de organizatia socialista pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator.

ART. 16

Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publica sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se, atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.

Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, agentul economic, autoritatea sau institutia publica se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de agentul economic, autoritatea sau institutia publica pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Sotul dumneavoastra ar fi trebui sa primeasca acesti bani inapoi. Daca i s-a oprit aceasta garantie, opinia mea personala este ca ea ar fi trebuit returnata lunar si nu cumulata. Insa trebuie verificat si in contractul sau ce aparea stipulat referitor la aceasta garantie. Faceti o sesizare si catre ITM, este foarte posibil sa fie rea vointa sau sa fi folosit banii in alte scopuri.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024