ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salariul minim brut pe economie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Ce inseamna salariul minim brut pe economie?
Este salariul de baza adica de incadrare pe functie la care se adauga si alte sporuri respectiv sporul de vechime, confidentialitate, etc.sau doar salariul de incadrare respectiv 890 RON baza in speta salariul de referent IA ?
Va multumesc.

Dana Alexandru
 User  Dana Alexandru
a intrebat la 19 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Dutu
 User Elisabeta Dutu
a raspuns userului adriana iancu la 22 Ian. 2015
Multumesc pentru raspuns!
Dar, Legea 284/2010 cu toate ca este in vigoare, nu se aplica in totalitate. Conform art. 7(1) din OUG 83/2014, art. 21 din Legea 284/2010 va intra in vigoare anul viitor.
Astfel ca, majoritatea angajatilor, functionari publici si personal contractual, sunt plafonati la salariul minim pe economie.
Sa va dau un exemplu practic:
- in martie 2014 femeia de serviciu a fost incadrata cu salariul de baza 850 lei + spor de vechime 10% = 935 lei salariu brut.
- in iulie 2014, cand salariul minim pe economie a fost majorat la 900 lei, acesteia nu i-a fost majorat salariul deoarece, in acceptiunea conducerii "salariul ei este de 935"
- in ianuarie 2015, cand salariul minim pe economie a fost majorat la 975 lei, salariul ei a fost majorat la 975 dar nu i s-a mai acordat spor de vechime deoarece "sporul de vechime face parte din salariul de baza".
Si astfel, in luna iulie 2015, cand salariul minim pe economie va fi 1050 lei, aproape toti angajatii vor avea acest salariu, indiferent ca unii au 25 ani vechime iar altii nicio zi; indiferent ca unul este referent asistenta sociala cu 30 ani vechime iar celalalt maturator cu 4 clase de scolarizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Elisabeta Dutu la 22 Ian. 2015
Legea 284/2010 este legea care stabileste salariile pentru functionarii publici. Modalitatea de calcul este destul de specifica in institutiile de stat, dar in general angajatorul trebuie sa respecte la incadrare nivelul salariului minim pe economie de 975 lei brut pentru norma intreaga.Sporurile care se acorda sunt cele negociate in contractual individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.
Salariul minim pe economie este 975 lei si este salariul minim garantat in plata , acesta nu contine sporuri sau indemnizatii.Sporul de vechime ca orice alt spor se calculeaza separat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Dutu
 User Elisabeta Dutu
a raspuns userului adriana iancu la 21 Ian. 2015
Buna dimineata!
Explicati-mi, va rog, ce inseamna "numai in sectorul bugetar sporul de vechime este inclus in salariul de baza".
In cadrul institutiei noastre, rationamentul conducerii este urmatorul: "daca se acorda salariul de bază minim brut pe ţară, nu se mai acorda si sporul de vechime deoarece acesta este inclus in salariul de baza minim brut pe tara".

Analizand intrebarile si raspunsurile de pe acest site, am gasit urmatoarele:
- "Sporul de vechime se adauga la salariul de incadrare."
- "Salariul minim pe econime nu contine sporuri sau indemnizatii, ele se calculeaza raportat la cei 900 de lei iar valoarea sporului se aduna cu cea a salariului minim, rezultand salariul brut lunar."
- "Sporul de vechime, la fel ca alte sporuri, se calculeaza raportat la salariul de baza, sporul poate fi inclus in salariul de incadrare sau nu. Astfel, daca incadrarea se face, de exemplu, cu minim pe economie atunci salariul de incadrare va fi egal cu salariul minim + spor * salariul minim)."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2015
Sporul de vechime se calculeaza la salariul de baza, numai in sectorul bugetar sporul de vechime este inclus in salariul de baza.
Salariul minim pe econome reprezinta salariul minim brut pe tara garantat in plata, care pentru anul 2015 este 975 lei.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024