ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

salariul minim pe economie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

M-am angajat la o societate unde angajatorul vrea sa-mi treaca salariul in contractul de munca 700 lei cu toate ca am studii superioare cu durata de 3 ani. Asta ar insemna sa am salariul mai mic decat ceilalti angajati care au deja contract si au salariile cu coeficienti din anii trecuti. Pot sa aduc vreo justificare in acest sens sa-mi stabileasca mai mult pe cim?
Multumesc anticipat.


Adaugata in: Drepturi salariale
Mihaela Cristea
 User  Mihaela Cristea
a intrebat la 19 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana Pelcaru la 22 Iun. 2012
Nu mai exista in acest moment salariu minim pentru studii superioare prevazut la nivel national. Exista salariul minim pe economie de 700 de lei si salariile stabilite in anexele legilor speciale in functie de domeniu, in special in zona publica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gheorghe Ghiga la 22 Iun. 2012
Contract colectiv national intr-adevar nu mai exista, insa exista contracte colective la nivel de ramura sau unitate, unele din ele pastrand acesti coeficienti.

Salariile se stabilesc pornind de la salariul minim stabilit de la 1.01.2012, nu pentru cel minim din 2009. Nu imi dau seama foarte clar la ce va referiti privind salariul de la data de 31.12.2009 insa legea salarizarii unitare prevede anumite niveluri salariale, stabilite pe baza coeficientilor, pentru pozitii din sistemul public. La fel, in cazul persoanelor din sistemul medical spre exemplu, exista legislatie speciala pe baza careia se face incadrarea salariala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Pelcaru
 User Adriana Pelcaru
a raspuns userului gabriela Arghir la 21 Iun. 2012
Daca functia respectiva nu prevede ca trebuie sa ai neaparat studii superioare pentru a o ocupa, indiferent ca ai studii superioare, te poate trece cu salariul minim pe economie.
Daca o functie prevede neaparat studii superioare pentru a putea fii incadrat pe functia respectiva, atunci trebuie ca si salariul minim sa fie cel minim pentru studii superioare, care nu stiu exact cat este acum, dar stiu ca era peste 1100 lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gheorghe Ghiga
 User Gheorghe Ghiga
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Iun. 2012
Coeficientii de ierarhizare, prevazuti in legea salarizarii unitare, nu se aplica in sistemul public, deocamdata. Salariile se stabilesc pornind de la salariul de baza la data de 31.12.2009.
Coeficientii de ierarhizare in functie de nivelul studiilor erau prevazuti in CCMUN pentru aniii 2007-2010. Nu cunosc sa mai fie prevazuti in vreun contract colectiv de munca in vigoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2012
Verificati daca la nivelul ramurii in care isi desfasoara activitatea unitatea in care lucrati, sau chiar la nivelul ei, exista un contract colectiv de munca negociat care sa cuprinda o grila de salarizare la nivelul societatii. In cazul in care exista, un astfel de document incheiat sau o grila de salarizare agreata la nivelul societatii angajatorul ar trebui sa o respecte pentru a nu crea situatii discriminatorii.

De asemenea, la nivelul institutiilor din sistemul public saalrizare se face in baza legii salarizarii unitare, respectandu-se coeficientii de ierarhizare stabiliti in cuprinsul legii pentru resepctivele pozitii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2012
De cand nu mai este in vigoare Contractul colectiv de munca unic la nivel national, nu mai este reglementat nicaieri cu ce salariu sa angajezi absolventul de studii superioare sau indiferent de pregatire.
Sa nu fie sub 700 lei. Poti sa ai si doctoratul la Oxford. Daca semnezi contractul pe 700 lei se intelege ca ti-ai dat acceptul sa muncesti pe banii astia. Este perfect legal in cf. cu codul muncii actualizat.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu alexei delimart Ioana Popa Viviana Serni G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024