ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Solutie - plata sub nivelul minim pe economie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Speta este urmatoarea: la un service auto autorizat, un mecanic auto cu contract de munca pe perioada nedeterminata, cu vechime de 10 ani de zile la acest service este platit, de mai bine de 2 ani, cu un salariu sub nivelul minim pe economie, circa 500 lei pe luna, in 2 transe a cate 200-250 de lei. In contract este stipulata plata unui salariu de circa 900 lei, lunar, + bonusuri in functie de realizarile efective (numarul de masini diagnosticate, reparatii efectuate etc.). In fapt, angajatorul ofera acei aproximativ 500 de lei dupa realizari, dar nu pe langa salariul de baza, ci ca salariu propriu-zis. Au fost facute sesizari la ITM, insa patronul este o persoana influenta si-i cunoaste pe toti cei ce ar trebui sa inspecteze si sa amendeze unitatea. Ce ar fi de facut? Poate fi dat in judecata si pentru plata retroactiva a salariilor neprimite sau solutia e o plangere la autoritatea centrala?

Larisa M.
 User  Larisa M.
a intrebat la 13 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Larisa M.
 User Larisa M.
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Ian. 2014
Așa este, deși contractul este redactat cf. legii, nu este aplicat cum se cuvine. De fapt, e chiar nerespectat. Au existat luni ?n care plata totală a fost de 400 de lei, cu mult sub salariul minim. Dacă angajatorul e acționat ?n instanță, temeiul ar fi nerespectarea CM și ar trebui aduse dovezi concrete, ?n susținerea acuzațiilor, nu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Ian. 2014
Singura solutie o repreinta instanta, ITM nu va ajuta in recuperarea drepturilor salariale neacordate, cel mult poate dispune sanctiuni pentru nerespectarea Codului muncii si stabilit termene in care sa fie puse lucurile la punct. Tot in instanta cereti si plata unor daune pentru prejudiciul creat, daca doriti. Este posibil acest lucru.

Exista situatii in care plata salariului se face partial in acord, plata salariului integral in acord nu are in prezent o baza legala, pentru ca, cf. prevederilor din Codul muncii, angajatorul trebuie sa asigure lunar salariatilor cel putin salariul minim brut pe tara pentru munca prestata. Pe hartie este corect, in practica nu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Ian. 2014
Clauza nu este nula, salariul de 900 de lei respecta nivelul minim actual. Ca atare in niciun caz instanta nu o va declara nula. Atat timp cat respecta legea. Problema este la modul in care este pusa in practica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Ian. 2014
Da, puteti actiona angajatiorul in instanta.Se va constata nulitatea clauzei privind salariou daca nu este adus la zi potrivit hotararilor de guvern.Va ttrebui insa sa faceti dovada in scris pentru banii primiti ,Este important si cum este facut pontajul pentru persoana respectiva.Vedet art 164 din codul muncii republicat

Alte intrebari despre Drepturi salariale