ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Spor caracter permanent


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca caracterul permanent al sporului este dat de prezenta lui in contractul individual de munca,iar in contractul individual de munca se prevede si spor de tura de 15%,sau spor de sambete si duminici de 100%,acestea devin sporuri cu caracter permenent?Va intreb asta deoarece sunt unitati unde intotdeauna activitatea se desfasoara in ture si salariatii lucreaza in ture si sambete si duminici timp de 30 de ani,ca de exemplu.Stiu ca sporul de tura si sporul pentru sambete si duminici nu sunt considerate sporuri cu caracter permanent,dar din moment ce un salariat lucreaza in ture de la data angajarii si pana la data incetarii contractului individual de munca si beneficiaza de spor de tura,dupa parerea mea acesta ar trebui considerat spor cu caracter permanent.La fel si sporul pentru sambata si duminica,pentru ca un salariat care lucreaza in ture,prinde si sambete si duminici in fiecare luna si beneficiaza de acest spor de la data inceperii activitatii si pana la incetarea contractului individual de munca,in cazul in care nu i se modifica locul de munca.Cum un salariat poate sa isi schimbe locul de munca cu spor pentru conditii de munca pentru o perioada limitata de timp cu un alt loc de munca in care sa nu beneficieze de spor pentru conditii de munca si totusi sporul pentru conditii de munca sa fie considerat spor cu caracter permanent ,asa si cel care lucreaza in ture poate sa nu mai lucreze in ture pentru o perioada limitata de timp si sa revina,in schimb sporul de tura sau sporul de sambete si duminici nu e considerat spor cu caractre permanent.Daca angajez pe cineva pe o sectie unde activitatea se desfasoara numai in ture si prinde si sambete si duminici,prind in contractul individual de munca si sporul de tura si sambete si duminici?

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 21 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
Din punctul meu de vedere s-a facut confuzie intre faptul ca sporul are caracter permanent numai si numai daca este prevazut in contract. Nu s-a luat in calcul ca in contractul de munca pot fi prevazute si sporuri cu caracter ocazional. Intrucat atat Legea nr.40/2011 cat si H.G. nr.500/2011 nu au detaliat care sporuri salariale se completeaza in registrul general de evidenta a salariatilor, in practica s-a pus aceasta intrebare care a dus la o serie de discutii in contradictoriu.
Rezolvarea a fost data de H.G. nr.1105/2011 care a modificat art.3 alin.(2) lit.g) din H.G. nr.500/2011 si anume a stabilit ca in registru se completeaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. (Ma distreaza aceasta fraza prin faptul ca spune ca rezolvarea a fost data de H.G.nr.1105/2011 si anume ca sporurile se inregistreaza in registru asa cum sunt prevazute in contractul individual de munca). Pe toti care ii intrebi spun ca in Revisal se trec doar sporurile cu caracter permanent. Clar ca rezolvarea a fost data de H.G nr.500/2011, numai ca noi nu interpretam corect textul din lege. Prin contractul individual de munca prevazut de lege sunt precizate drepturile si obligatiile minime ale angajatorului si angajatului, dupa cum spun si frazele precizate in contractul individual de munca dat de legiuitor si anume ,,Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii si drepturi "Angajatorul are, in principal, urmatoarele obligatii si drepturi (asa cum sunt enumerate in contractul individual de munca pe puncte). Se specifica clar in contractul individual de munca dat de legiuitor ca are in principal, etc...ceea ce denota faptul ca intre angajator si angajat pot fi negociate si alte drepturi si obligatii in afara de cele prevazute de contractul individual de munca dat de legiuitor, conditia fiind insa sa fie in plus fata de minimele date de legiuitor si sa se incadreze intre minimele si maximele date de legiuitor.
Contractul individual de munca ca si actele aditionale presupune in primul rand o negociere intre parti, in al doilea rand in urma negocierii presupune un acord de vointa al partilor. Asta e scopul si rolul principal al contractului individual de munca si al actului aditional.
In concluzie, prin contractul individual de munca se pot negocia orice fel de sporuri bineinteles in conformitate cu prevederile legale, dar asta nu inseamna ca prin contractul individual de munca nu se pot negocia si sporuri cu caracter ocazional. Deci prin contractul individual de munca se pot negocia si sporuri cu caracter ocazional chiar si prime, si pot fi prevazute prin contract si sporurile cu caracter permanent si sporurile cu caracter ocazional si primele si indemnizatiile, etc. Prin deductie logica, luand ad litteram textul din lege e stabilit ca in registru se completeaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca; in Revisal se vor cuprinde atat sporurile cu caracter ocazional cat si sporurile cu caracter permanent, iar permanenta sporului nu este data de prezenta lor in contractul individual de munca pentru ca prin contractul individual de munca se pot negocia si prevede sporuri de orice natura si nici de valoarea fixa sau nu a sporului. Permanenta sporului este data de faptul ca el se aplica in mod permanent asa cum am mai spus. Insusi cuvantul permanent inseamna care exista, care dureaza mereu sau mult timp fara a se schimba, care se petrece fara întrerupere; necontenit, neintrerupt. In legislatie nu exista o definitie a sporurilor cu caracter permanent, caracterul de spor permanent consider ca va fi raportat la perioada de timp in care salariatul presteaza munca in conditiile pentru care se acorda sporul. Daca salariatul presteaza regulat munca in conditiile pentru care se acorda un spor, sporul respectiv va fi considerat ca avand caracter permanent. Sporurile sunt adaosuri salariale determinate pe baza conditiilor economice, tehnologice si sociale care le-au generat. Din punct de vedere al duratei aplicarii lor si a perioadei de timp luata ca baza de calcul pentru care se calculeaza valoarea lor sunt de 2 feluri:
-sporuri cu caracter permanent;
- sporuri cu caracter ocazional.

Nu ii interzice nici o lege(cel putin din cate stiu eu, se poate sa ma insel sau din punctul meu de vedere), angajatorului sa acorde salariatului si sa prevada in contractul individual de munca drepturi mai mari si sporuri sau salarii de baza mai mari decat minimile prevazute de lege, conditia fiind doar sa se incadreze intre limitele minime si limitele maxime prevazute de lege, in unele cazuri.
Sa presupunem ca maine o firma privata angajeaza o persoana. Reprezentantul legal al firmei private ii spune persoanei pe care urmeaza sa o incadreze ca o sa ii acorde cate o prima de 600 lei o data la trei luni pentru diverse si spor de weekend de 100% din salariul de baza pentru zilele in care va fi nevoit sa lucreze, daca nu poate sa-i acorde libere ,deci in conditiile prevazute de lege. Persoana care urmeaza sa se incadreze o sa ii zica patronului, bine, bine, mi le acorzi dar eu vreau sa specifici in contractul individual de munca conditiile in care mi le acorzi, suma care mi-a acorzi sau procentul care il acorzi, pentru ca numai asa pot sa fiu sigur ca o sa te tii de cuvant. In acest fel, daca si angajatorul e de acord si are aceasta posibilitate financiara de a-i acorda si prime si sporuri cu caracter ocazional, etc. nu vad ce l-ar impiedica sa le treaca in contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
Daca apare in contract sporul nu capata nici un caracter permanent. Intr-adevar daca apare in contract trebuie sa il treci in Revisal, dar asta nu inseamna ca aparitia lui in contract ii da caracter permanent, poate fi spor cu caracter ocazional, iar daca apare in contract chiar daca e spor cu caracter ocazional il treci in Revisal conform prevederilor H.G nr.500/2011, art.3, alin.(2), lit.g, actualizata (spune ca Revisalul se completeaza cu salariul de baza lunar brut si sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca). Nu spune ca revisalul se completeaza cu sporurile cu caracter permanent ci cu sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
In concluzie, daca in contractul individual de munca sau actele aditionale la contract s-au prevazut atat sporuri cu caracter permanent cat si sporuri cu caracter ocazional, le treci pe amandoua indiferent de caracterul lor.
Permanenta sporului nu este conditionata de aparitia lui sau nu in contract. Mai degraba in contractul individual de munca ar trebui sa fie obligatoriu cuprinse in primul rand sporurile cu caracter permanent, astfel incat incheierea contractului individual de munca sa fie conditionata de prezenta in contract a sporurilor cu caracter permanent in primul rand si apoi a prezentei sporurilor cu caracter ocazional.
Pe acest lucru s-au bazat si cand au emis HG nr.500/2011 si apoi HG nr.1105/2011, pentru modificare. S-au bazat pe faptul ca este obligatoriu ca in contractul individual de munca sa fie cuprinse in primul rand sporurile cu caracter permanent si apoi cele cu caracter ocazional. Permanenta sporului este data de insasi permanenta lui pe o perioada lunga de timp. Este o chestie logica.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
Sporul de week-end, din punctul meu de vedere e obligatoriu sa il treci in CIM, mai ales daca salariatul beneficiaza de acest spor in mod permanent, cu regularitate. Ca se poate negocia si in CCM, asta e partea a doua. Daca maine angajez o persoana care stie de ce drepturi salariale poate beneficia si la ce sporuri salariale are dreptul in momentul incadrarii si nu vrea sa imi semneze contractul individual de munca pentru ca nu i-am trecut in el sporul de wwekend, eu sunt obligata sa il trec in contract. Asta pe de o parte. Pe de alta parte eu ca reprezentat legal al angajatorului prin functia pe care o detin si atributiile ce-mi revin sunt obligata sa informez salariatul in scris, nu verbal de ce drepturi salariale are in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulile interne ale unitatii poate beneficia. Nu am cum sa ii zic eu verbal ca nu ii trec sporul de weekend pentru ca e trecut in contractul colectiv de munca si nici in scris nu pot face acest lucru. Omul vrea sa il vada in contractul individual de munca ca sa fie sigur de el. Si consider ca e si obligatia mea e sa il trec in contract chiar daca el e prevazut si prin contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate si prin legi speciale si prin contract colectiv de munca la nivel national.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elisabeta Manoiu la 24 Sep. 2012
Sporul de week-end il puteti negocia si in CCM, nu este obligatoriu sa apara in CIM. Insa asa cum v-am spus si anterior, odata ce apare in CIM el trebuie sa apara in Revisal, chiar daca nu este acordat in fiecare luna. Faptul ca variaza cuantumul sau in functie de nr. de ore, nu inseamna ca se schimba caracterul lui permanent sau ocazional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elisabeta Manoiu la 24 Sep. 2012
Eu v-am redat informatia asa cum este ea: caracterul permanent al sporului este redat de prezenta lui in CIM. Nu este obligatoriu sa se acorde insa in fiecare week-end / noapte / saptamana.

Sporul de week-end, procentul, trebuie sa fie fix. Ca cel realizat de salariat lunar variaza de la o luna este altceva. Acest lucru apare pe statul de plata. Si salariul poate varia de la o luna la alta. Luati ca exemplu lunile in care salariatul intra in concediu fara plata, medical sau luna in care intra in crestere copil de exemplu. In cazul dvs insa, data fiind lipsa lor din contract, ele nu au caracter permanent, insa trebuie sa faceti dovada platirii lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Sep. 2012
Prin contratul individual de munca, din punctul meu de vedere, angajatorul cu angajatul poate negocia orice spor, chiar si cele cu caracter ocazional. Asta nu inseamna ca cele cu caracter ocazional pot capata caracter permanent doar pentru ca sunt prezente in contractul individual de munca. Eu consider ca permanenta sporului nu ar trebui sa fie acordata de prezenta lui sau nu in contractul individual de munca, ci de faptul ca se acorda pe un termen lung sau pe o perioada mai indelungata de timp. Va spun asta pentru ca noua ni s-a spus de la inceput de catre institutiile ierarhic superioare ca in cazul nostru sporul cu caracter permanent e doar sporul pentru conditii deosebite de munca.
In contractul individual de munca le-am trecut salariatilor doar salariul de baza si sporul pentru conditii de munca, dar m-am tot intrebat daca angajatii beneficiaza de spor de tura fix (e fix pana se modifica salariul de baza, ca in cazul tuturor sporurilor) ani de zile, chiar de la inceperea activitatii si pana la incetarea ei, oare acesta nu poate capata caracter de permanenta? Insusi denumirea sporului si anume ,,spor pentru caracter permenent,, denota ca el trebuie sa fie acordat permanent pentru a capata caracter permanent. Plus de asta in contractul individual de munca nu apare cu spor de tura, dar pe statul de plata apare luna de luna cu spor de tura. Sporul de wekend la fel. Problema care se pune la sporul de wekend este ca el nu este fix, ci se schimba luna de luna in functie de nr. de ore de sambata si duminica lucrate pe luna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2012
Sporul pentru week-end se prevede fie in contractul colectiv de munca, fie in cel individual. Daca apare in contract el capata caracter permanent si se opereaza in Revisal. Cu atat mai mult in cazurile in care aceste zile sunt lucrate cu regularitate, asa cum este cazul lucrului in ture. Orice spor acordat salariatului poate fi trecut in contract, insa odata ce apare in contract nu uitati sa il treceti si in Revisal, asa cum prevede HG 500/2011.

Alte intrebari despre Drepturi salariale