ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Spor de 1%?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare: in RI apare trecut acest aspect: "Angajatii pot efectua munca suplimentara, cu acordul lor, numai la solicitarea sau cu aprobarea scrisa a superiorului ierarhic sau fara a fi necesar acordullor, in cazuri de fortamajora. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea sporului de 75 % din salariul de baza corespunzator duratei acesteia.
3.Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica dar si in alte zile, avand in vedere specificul si pentrudesfasurarea normal a activitatii companiei. Salariatii al caror repaus saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica beneficiaza de un spor de 1% aplicat la salariul brut de incadrare, proportional cu numarul de ore lucrate sambata si/sau duminica.
Este legal asa ceva??? Doar 1%? Mentionez ca nu exista sindicat in aceasta unitate si ca acest RI este asa cum l-a vrut angajatorul.
Ce se poate face in acest caz? (Si CCM este expirat, nici reprezentanti ai salariatilor nu exista).
Va mu;tumesc


Mariana Popa
 User  Mariana Popa
a intrebat la 13 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 13 Dec. 2012
Sporul nu se calculeaza la tot salariul brut ci numai la cel corespunzator orelor lucrate in zilele de weekend. Daca salariatul lucreza 2 ore sambata, sa zicem, atunci ar primi salariul corespunzator celor 2 ore lucrate plus sporul calculat la salariul de baza corespunzator acestor 2 ore lucrate.

Daca salariatul lucreaza in week-end, intr-adevar, aveti obligatia sa ii acordati alte doua zile libere consecutiva din saptamana drept repaus saptamanal, pe langa acest spor.

Modalitatea de plata a sporului se stabileste in CCM sau CIM. Sporul se plateste deci asa cum a fost stabilit in CCM sau CIM. Legea nu prevede un cuantum anume si modalitatea de calcul, de aplicare a sporului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2012
As dori si eu o completare pe aceasta tema. Din cate stiu sporul pt lucrul in zilele de repaus saptamana nu este proportional cu timpul lucrat.
Sa presupunem ca incadrarea este de 1200 lei brut, si sporul pt timpul lucrat in zilele de repaus saptamanal prevazut in cim este de 10%.
intrebare:
1. In cazul in care intr-o luna salariatul lucreaza doar 2 ore intr-o sambata, este indreptatit la 2 zile consecutive de repaus (duminica-luni, sau miercuri-joi) + un spor de 120 lei brut.?
2. In cazul in care intr-o luna salariatul lucreaza 2 week-end-uri cate 8 ore/zi, este indreptatit la cate 2 zile consecutive de repaus pt fiecare week-end lucrat, si sporul este tot de 120 lei brut?
Corect si 1 si 2, sau gresesc undeva?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Dec. 2012
De acord cu dvs., nu este vorba de motivarea salariatilor, ar insemna ca salariatii sunt platiti suplimentar ca sa lucreze in week-end cand de fapt este invers: ei sunt platiti in mod obligatoriu cu un spor tocmai pentru ca nu beneficiza de acest drept legal in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile din saptamana. Atentie la exprimare, poate exprima cu totul altceva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2012
Conditia impusa de lege este tocmai pentru faptul ca salariatii nu pot fi beneficiarii zilelor de repaus stabilite de codul muncii respectiv sambata si duminca. Nu este usor sa se lucreze in zilele in care marea majoritate a salariatilor se bucura de week-end impreuna cu familiile lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2012
Codul muncii nu stabileste un nivel al sporurlui pentru lucrul in week-end, lasand la latitudinea angajatorului stabilirea acestui tip de compensare. El se poate incadra intre 1% si 100%.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Dec. 2012
Nu este vorba de o motivare suplimentara a salariatilor, nu are legatura cu acest aspect. Este o conditie impusa de lege in cazurile in care salariatul lucreaza in zile de repaus saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2012
E adevarat, este un spor nesemnificativ in venitul salariatilor. Acest spor se acorda si in procent de 50% . Este normal sa fie motivati suplimentar salariatii care lucreaza in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale. Numai printr-o negociere colectiva ar putea fi modificat acest spor.Daca aveti peste 21 de salariati ar trebui sa reluati problema negocierii unui CCM la nivel de unitate.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024