ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


SPORURI-REVISAL


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Puteti sa imi spuneti daca in Revisal, la sporul de week-end se trece dublul procentului acordat pentru orele suplimentare, adica 150%, sporul pentru ore suplimentare fiind in CCM de 75%? Sau trec un procent de 5%, cel ce se acorda potrivit CCM "In cazul ??n care repausul nu poate fi acordat ??n zilele de s??mbÄ?tÄ? ??i duminicÄ? datoritÄ? procesului de produc??ie, acesta se va putea acorda ??i ??n alte zile,cu acordarea unui spor la salariu in suma de 5%"?
Va multumesc.

Adina Dusa
 User  Adina Dusa
a intrebat la 16 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gica Cislariu
 User Gica Cislariu
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Iun. 2012
Buna ziua.
Societatea la care lucrez are urmatorul program de lucru: intr-o saptamana se lucreaza de luni pana vineri, zilele libere fiind sambata si duminica, si intr-o saptamana se lucreaza de luni pana sambata, zilele libere fiind duminica si luni. Asadar intr-o luna intreaga de lucru se lucreaza numai in doua din patru sambete, celelalte fiind libere, asa cum este si normal.
Din cauza acestor 2 zile de sambata lucrate regulat in fiecare luna, ITM-ul ne-a obligat in urma unui control efectuat la data de 21.05.2012, sa introducem un spor de weekend. Din cauza ca legislatia in vigoare nu limiteaza in niciun fel sporul de weekend ce poate fi negociat intre parti, s-a stabilit un procentul cel mai mic posibil, adica 0,1%.
Intrebarea mea este, acest spor trebuie musai prelucrat si in revisal, avand in vedere ca numai 2 sambete sunt lucrate pe luna? Daca da, in cat timp de la aparitia modificarii am la dispozitie sa-l introduc in revisal?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nelu Usurelu la 21 Dec. 2011
Potrivit legii, respectiv Codul Muncii republicat, sporul de 25% destinat orelor de noapte se aplica la salariul de baza. Acest spor se acorda insa numai daca salariatul lucreaza cel putin 3 ore din timpul sau normal de lucru, asta inseamna ca in timpul unei luni de lucru orele de noapte trebuie sa reprezinte 30% din programul de lucru. In medie aceasta ar insemna un total de 51 de ore din 170 lucrate. Daca insa salariatul realizeaza un numar mai mic de ore, nu se acorda acest spor, insa el beneficiaza de reducerea programului de zi cu o ora pentru situatiile in care lucreaza cel putin 3 ore de noapte.


Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nelu Usurelu la 21 Dec. 2011
Revisalul face un cacul automat in urma aplicarii procentului la salariul de baza. El reflecta realitatea din contractul salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nelu Usurelu la 21 Dec. 2011
Revisalul cuprinde elementele prezente in contractul de munca. Variatiile privind sumele primite de salariat sau salariul efectuat reies din statul de plata. Atentie insa, sporurile operate in Revisal sunt in forma lor neta si nu bruta, asa cum apar in CIM. HG 500/2011 modificata prin HG 1105/2011 prevede consemnare in Revisal a elementelor asa cum apar in contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nelu Usurelu
 User Nelu Usurelu
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Dec. 2011
Am incercat sa fac asa cum spuneti dumneavoastra si am urmatorul rezultat:
1. Am incadrat in munca o persoana cu un salariu de 670 lei si urmatoarele sporuri
a spor de noapte 25%
b spor de weekend 1%
de retinut este ca aceasta pesoana lucreaza in paza si are un program inegal.
2. In revisal daca introduc cele doua sporuri in forma procentuala imi apare un spor transformat in lei de 174.20 lei, aplicat in mod cert la salariul de incadrare 670*26%=174.20. Acest fapt nu exprima nicidecum realitatea pentru ca persoana in cauza este platita doar pentru orele realizate in regimul pentru care se acorda sporul. Dar trebuie sa dau un exemplu:
In luna noiembrie 2011 a fost norma de 176 ore din care 56 au fost ore de noapte si 48 realizate in weekend. De aici rezulta ca salariatul a beneficiat in cuantum de urmatorul spor 53 lei pentru cele 56 ore efectuate in regim de noapte + 2 lei pentru cele 48 realizate sambata ori duminica = 55 lei. Acest spor este evidentiat in statul de plata dar ce rost mai are forma procentuala transmisa prin revisal ?
Inteleg ca ar fi fost utila daca ramanea la nivelul de procent, adica 670 + 25% + 1%, dar si in revisal se cuantifica in lei si atunci ce realitatea exprima revisalul ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Dec. 2011
Intain de toate trebuie lamurit un detaliu, si anume acela ca in Revisal se introduc sporurile asa cum sunt ele negociate in CIM sau prin act aditional la CIM, si nu sporurile realizate. Acestea din urma sunt evidentiate prin state de plata. Daca acest spor este trecut in contractul de munca, atunci el se inregistreaza o singura data, la momentul angajarii salariatului respectiv. In cazul in care salariatii au inclus in programul lor de lucru zile de sambata si duminica, repausul saptamanal acordandu-se in alte doua zile ale saptamanii, salariatul beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin CCM si/sau CIM.


Alte intrebari despre Drepturi salariale