ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspensarea drepturilor salariale: prime, indice de inflatie, transport


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Printr-un act aditional la CCM, angajatorul si liderii de Sindicat au hotarat, fara insa a avea acceptul sau semnaturile celorlalti sindicalisti, sa suspende primele, indicele de inflatie si transportul,care erau cuprinse in CCM. Este legal acest lucru, in situatia in care in lege este specificat ca nu se poate renunta la un drept castigat?
In aceste conditii, pot salariatii sa solicite in instanta aceste drepturi salariale? Si daca da, ar avea sanse sa le si obtina?

Adaugata in: Drepturi salariale
Loredana Badea
 User  Loredana Badea
a intrebat la 01 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
Sindicatul este constituit tocmai pentru a reprezenta drepturile salariatilor si este, la randul lui reprezentat prin liderii desemnati de membri. Reprezentantii sunt altceva, ei sunt alesi din randul salariatilor, prin votul secret al celor din urma, pentru a participa la negoceirile colective la nivel de unitate, acolo unde nu exista sindicat. In cazul al doilea (alegerea reprezentantilor) angajatorul poate interveni doar pentru a stabilit numarul de reprezentanti ce pot fi alesi in raport cu totalul salariatilor incadrati.

Cand au loc negocieri colective in unitatile unde exista sindicat, partile implicate in procesul de negociere sunt angajatorul si liderii de sindicat, nu participa tot sindicatul la negociere. Nu ar mai avea rost desemnarea unor lideri. Sindicatul poate fi foarte mare, de aceea se aleg lideri care sa negocieze. Ei reprezinta drepturile salariatilor, intr-adevar, deci cand se prezinta la negociere ideal este sa aiba in vedere probleme angajatilor.

Daca la negociere liderii nu au tinut cont de solicitarile anterioare ale angajatilor se poate spune ca intervine un conflict colectiv de munca. Conform legii 62/2011, acesta are legatura cu declansarea, derularea sau finalizarea procedurilor de negociere colectiva.

Art. 161
Conflictele colective de munca pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;
b) angajatorul sau organizatia patronala nu accepta revendicarile formulate de angajati;
c) partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Aveti insa un mic impediment, si anume conform legii dialogului social, conflictul colectiv de munca nu poate fi declandast pe perioada de valabilitate a unui CCM.

Art. 164
Pe durata valabilitatii unui contract sau acord colectiv de munca angajatii nu pot declansa conflictul colectiv de munca.

Ca atare, tind sa fiu de acord cu dna Ganea, ca s-ar putea sa nu aveti castig de cauza. Conflictele colective insa se solutioneaza cu ajutorul reprezentantilor Ministerului Muncii sau ITM.

Sindicatul il puteti actiona in instanta daca nu va reprezinta drepturile asa cum ati dori sau sa solicitati schimbarea liderilor de sindicat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
Liderii de sindicat sunt reprezentantii salariatilor si inainte de a semna actul aditional la CCM privind suspendarea acestor drepturi ar fi trebuit sa fi avut mandat favorabil din partea salariatilor in acest sens.Fiind un act aditional la CCM oficializat ,deci semnat de parti si inregistrat la ITM nu aveti castig de cauza in instanta.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Radu Anton Marius Ion G Stancu Gratiela Petrescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024