ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Zile libere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt fochist, lucram iarna: sarbatorile, sambete si duminicile fara a fi remunerati in bani. Este legal sa ni se acorde libere duble in cursul verii cand nu se face foc la scoala unde lucrez?
Va multumesc anticipat!



Adaugata in: Drepturi salariale
Ovidiu Ariton
 User  Ovidiu Ariton
a intrebat la 08 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ovidiu Ariton la 11 Feb. 2013
Multumim pentru gandul bun si ne bucuram nespus ca va putem ajuta!

CCM la nivelul ramurii invatamant nu exista, vedeti pe site-ul Ministerului Muncii ca nu exista un astfel de document. http://www.mmuncii.ro/old/ro/715-view.html

Dvs, ca personal auxilar, vi se aplica prevederile din Codul muncii republicat. Pe baza lor puteti merge la ITM si depune o plangere pentru nerespectarea drepturilor legale si contractuale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ovidiu Ariton
 User Ovidiu Ariton
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Feb. 2013
Sunt foarte multe de explicat dar as face-o mai bine intr-o scrisoare adresata dumneavoastra la o adresa postala.As fi interesat sa achizitionez CCM 2012 ramura invatamant persoane auxiliar nedidactic. Va multumesc pentru raspunsuri.Cu stima si respect pentru forumul dumneavoastra.Sunteti un sprijin si o speranta pentru ajutorul unor oameni neajutorati.





Cu respect, Ariton Ovidiu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ovidiu Ariton la 09 Feb. 2013
Nu imi dau seama cum sunt acordatea aceste zile, eu v-am redat ce prevede legea si puteti vedea acolo daca se respecta. Daca lucrati in weekenduri atunci primiti alte doua zile libere din saptamana drept repaus si un spor la salariu. Daca sunteti in sistemul bugetar, foarte probabil sa nu vi se acorde spor prin prevederi legale. Nu prea este clar cum lucrati de fapt si la ce intervale de timp aveti liber., Daca lucrati 4 luni fara niciun fel de zi libera este o problema, se incalca atat codul muncii cat si prevederile privind asigurarea sanatatii in munca. Faceti o sesizare catre ITM si solicitati un control, daca nu se resepecta intr-adevar legea.

Munca suplimentara poate fi efectuata in avans, cu acordul salariatului, pentru perioadele in care nu este activitate in cadrul unitatii. Se acorda zile libere platite in schimbul orelor suplimentare in perioadele de activiate redusa.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 124
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ovidiu Ariton
 User Ovidiu Ariton
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Feb. 2013
Prin libere am vrut sa spun ca intre 01 decembrie si 31 martie lucram zilnic ,inclusiv sambata,duminica si sarbatorile cuprinse legal in contractul de munca.Dupa ce se opresc centralele toate sambetele ,duminicile si sarbatorile lucrate in perioada mentionata mai sus ,neavand posibilitate de a fi platite in bani ca ore suplimentare cu sporul cuvenit zilelor din afara saptamanii ne acorda la ziua lucrata inca o zi. In loc de 4 sambete si 4 duminici intr-o luna ne acorda inca alte 4 zile pentru fiecare sambata si fiecare duminica.Acestea cumulandu-se vara ,cand nu se face foc la centralele termice ,Sper sa ma fi facut inteles.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Feb. 2013
Nu stiu ce intelegeti prin libere duble, dar cu acordul ITM se pot lucra 14 zile iar repausul poate fi acordat cumulat,dupa cele 14 zile, deci 4 zile de repaus odata. Iata ce prevede Codul muncii referitor la acordarea acestui drept.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024