ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajatorul solicita prestarea de munca fizica, desi pozitia este una de specialit comunicare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Va adresez rugamintea de ma indruma intr-o problema pe care nu stiu cum o pot rezolva la locul de munca. Vorbim de o multinationala in care, in urma restrangerilor de personal, ca in multe alte cazuri, sarcinile indeplinite de colegii ale caror posturi au fost restructurate, au fost impartite intre cei ramasi.

Problema majora cu care ma confrunt insa este solicitarea angajatorului de a presta munca fizica pentru care nu exista personal si pentru care compania nu este dispusa sa plateasac un furnizor extern. Mai precis, o data la doua saptamani trebuie pregatite colete cu materiale promotionale pentru a fi trimise catre punctele de lucru din tara, colete manevrate de mine si colega mea si care pot ajunge si la 25 de kg. Mai mult, spatiul in care trebuie sa facem asta are pe timp de iarna, o temperatura nu mai mare de 7grade C, iar durata este de aproximativ 3 ore.

In plus, in cazuri exceptionale, ni se solicita descarcarea materialelor tiparite venite din tipografie si pentru care, din nou, compania nu plateste manevrarea. Acest lucru inseamna efectiv caratul unor pachete de 10-15 kg de la masina tipografiei, in spatiul de depozitare al companiei, zeci de drumuri, din nou, doua femei.

Am mai cerut sfatul unor prieteni care imi spun ca singura solutie este sa duc un certificat medical prin care sa fiu declarata inapta pentru astfel de munca. Culmea, chiar am niste probleme de spate, insa cred ca aceasta situatie trebuie sa aiba si un alt fel de rezolvare. Sub rezerva mentiunii "Si orice alta activitate la solicitarea Angajatorului" din fisa postului, nu consider ca poate sa stea orice fel de activitate.

Am un contract de munca ca specialist comunicare si imi place ceea ce fac. Insa sunt la limita si ma gandesc foarte serios sa renunt din cauzele mentionate mai sus pentru ca nu mai pot fizic sa fac munca de salahor, pentru ca nu mai vreau si pentru ca vreau si, evident, mi se si cere sa imi fac munca de comunicator la standarde inalte, iar asta nu o mai pot face.

Cu siguranta ca nu vom angaja noi oameni care sa faca activitatea aceasta, dar in mod sigur, prin organizarea mai buna la la nivel de logistica si un cost suplimentar aplicat companiei, acestea sunt servicii firesc prestate de furnizori. Nu mai doresc sa platesc cu sanatatea mea pentru profitul infim pe care compania il face probabil de aici. Care ar putea fi consecintele legale in urma refuzului meu de a face aceasta munca?

Am vreo solutie, va rog, alta in afara demisiei si a scutirii medicale? mi se pare jenant sa fac asta pentru ca nu are nicio relevanta pentru postul pe care il ocup.
Multumesc anticipat pentru sfaturi.

Vasile Sorina
 User  Vasile Sorina
a intrebat la 27 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului doru tuvic la 16 Mai. 2012
Nu va pot spune cum procedeaza inspectorii din alte orase, dar in Bucuresti se fac controale regulate, iar convingerea mea este ca se fac si in alte orase. Insa din pacate numarul de sesizari este foarte mare motiv pentru care dureaza un timp pana la sosriea efectiva a inspectorilor la fata locului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Doru Tuvic
 User Doru Tuvic
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Apr. 2012
poate la Bucuresti ,dar in restul tari sesizarile facute la ITM SUNT TRATATE DIRECT DIN BIROUL ruons sau din biroul managerului nici macar nu se deplaseaza la locul de unde provine reclamatia sa se convinga de cel reclamate
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Sorina
 User Vasile Sorina
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Mar. 2012
Am mers la medicina muncii, mi s-au notat in fisa medicala problemele cu colana si faptul ca nu pot face efort fizic ridicat. Am inteles de la medic ca, in cazul in care mai apar sesizari, se anunta automat si ITM-ul, asa ca mi-am informat superiorul direct de acest demers. Daca in prima faza a fost interesat daca "mi-au dat ceva la mana" nu ma pot opri din mirare!, la vestea mea ca firma va fi instiintata in mod direct de medicina muncii ca nu am voie sa fac astfel de activitati a urmat un lung sir de mirari si intrebari legate de problemele mele de sanatate care se pare ca fusesera uitate cum tratamentul pe care l-am facut a necesitat si lipsa de la birou zilnic, cateva ore, timp de 2 saptamani, acestea erau cunoscute.
Ca sa scurtez povestea, de acum inainte s-a contractat acest serviciu extern si nimeni din departament nu mai face aceasta munca necalificata, ci doar supravegheaza procesul. In plus, asa cum am discutat si cu medicul de MM, ceilalti colegi pot refuza linistiti cu fisa postului intrucat se specifica la MM pentru posturi ca ale noastre - munca de birou, la calculator, efort fizic mediu.
Asadar, va multumesc inca o data pentru sfaturi. Am incheiat un abuz de un an cu o vizita de 10 minute! Tot e bine ca m-am desteptat si am intrebat si acum...Concluzia mea - bunul simt trebuie sa ne insoteasca intotdeauna, in orice context, numai ca asta nu inseamna umilinta si acceptare. Daca este cazul, lupta pentru drepuri TREBUIE sa aiba loc, uneori conflictele sunt constructive.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Sorina la 29 Feb. 2012
Cu multa placere! Multa bafta si astept vesti, sa vedem cum se finalizeaza. Impresia mea este ca se va rezolva pentru ca banuiala mea este ca angajatorul sa nu este dispus sa isi asume riscul de a plati amenzi pentru nerespectarea contractului sau pentru alte probleme ce ar putea fi constatate in urma unui control.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Sorina
 User Vasile Sorina
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Feb. 2012
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Maine am deja programare la medicina muncii. O sa merg mai departe cu demersul acesta pentru ca situatia este de-a dreptul ridicola. Daca intampin noi probleme, va voi tine la curent, poate sunt si altii in situatia mea si ii ajuta. Pana una alta...seful meu direct m-a informat astazi ca are probleme mai importante decat sa rezolve situatia noastra care dureaza deja de 1 an! , ca nu reprezinta o urgenta, dar ca "va da un e-mail". Momentan, voi merge mai departe cu o discutie cu superiorii ierarhici urmatori pentru ca problema nu este neaparat a companiei, ci a departamentului si a puterii de negociere a sefului acestuia. In cazul unui raspuns similar, voi trimite si sesizarea catre ITM si SSM si...sper sa imi pastrej jobul :/
Multumesc mult inca o data!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Feb. 2012
Acea sintagma "Si orice alta activitate la solicitarea Angajatorului", daca asa apare in fisa postului, din pacate este prost formulata si destul de abuzata, dupa cum de altfel relatati si dumneavoastra. Ea se refera de fapt la alte activitati insa care au legatura cu postul si pregatirea celui care il detine, si nu orice fel de activitate de care are nevoie compania. Opinia mea este urmatoarea: pentru ca vorbim de munca fizica si de atributii nespecificate in fisa postului, faceti o solicitare catre ITM si catre departamentul de Sanatete si Securitate in Munca al Inspectoratului, astfel cei de la ITM vor putea verifica situatia la fata locului si se va putea face si un control de medicina muncii in urma caruia sa puteti dovedi clar angajatorului ca aveti probleme medicale cu spatele. In mod normal angajatorul nu are voie sa va concedieze pentru ca refuzati sa desfasurati activitati altele decat cele din fisa postului sau decat cele specifice domeniului si pregatirii dumneavoastra. De aceea, revin si spun ca cel mai bun pas ar fi sa luati legatura cu ITM si departamentul SSM al Inspectoratului. Daca pana la sosirea lor reusiti sa obtineti un certificat medical care sa ateste ca aveti probeleme cu coloana, acestea nepermitandu-va sa desfasurati munca fizica de tipul celei descrise, prezentati-o angajatorului, insa pastrati si o copie a ei. Din relatarea dumneavoastra reiese si existenta unei suprasolicitari, dat fiind faptul ca aceste activitati extra - fisa de post va consuma din timpul pe care ar trebui sa il alocati activitatilor pentru care ati fost angajata de la bun inceput.

Alte intrebari despre Fisa postului

TOP RASPUNSURI 2024