cm
La care legi se refera art.40 alin.1 litera c din codul muncii - atributii stabilite conform legii ?
a intrebat la 12 Iun. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
17 raspunsuri
a raspuns userului vasilescu petru la 16 Iun. 2015
a raspuns la intrebare la 16 Iun. 2015
a raspuns userului vasilescu petru la 16 Iun. 2015
....
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
.....
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
.....
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Va rog sa ne transmiteti si noua legea care prevede ca puteti modifica unilateral atributiile postului si sa introduceti ce vreti dvs in ea, indiferent ca tin sau nu de functia ocupata de salariat.
a raspuns userului vasilescu petru la 16 Iun. 2015
Fisele de post nu sunt in COR, nu stiu de unde ati aflat acest lucru. Modelele de fise de post construite pentru functiile din COR sunt cu totul altceva. Exista standard ocupational pentru functiile din RO.
Imi este cat se poate de clar ca doriti sa "stoarceti" de la mine un raspuns care a va dea unda verde in incalcarea legii, ceea ce nu se va intampla. Motiv pentru care ma opresc aici si va invit sa cititi cu atentie legislatia in vigoare si sa procedati cum credeti de cuviinta.
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Iun. 2015
a raspuns userului vasilescu petru la 16 Iun. 2015
Repet, desi nu imi place: NU se pot introduce intr-o fisa de post atributii specifice mai multor functii diferite, nu este legal.
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Iun. 2015
a raspuns userului vasilescu petru la 15 Iun. 2015
CIM se modifica in cazul de fata daca sa modifica functia. Fisa postului se modifica daca se impune legal sau daca se negociaza. Cat timp prima varianta nu este valabila, ramane negocierea urmata de act aditional.
Odata modificata functia din CIM, este singura situatie in care puteti sa ii trimiteti prin posta fisa de post spre semnare, putand apoi pune problema nerespectarii ei sau refuzului de a-si respecta atributiile postului. Dar sa introduceti fortat atributii in fisa, dupa ce ea deja a fost semanta de parti si corespunde functiei, aici incalcati legea.
a raspuns userului vasilescu petru la 15 Iun. 2015
a raspuns la intrebare la 15 Iun. 2015
a raspuns la intrebare la 26 Mar. 2015
Se incheie act aditional la CIM numai daca se schimba functia.
Orice modificare a fisei de post efectuata ulterior angajarii se negociaza cu salariatul.
Salariatul nu poate fi obligat sa semneze o fisa de post cu atributii care nu i-au fost aduse la cunostinta la angajare insa, angajatorul poate actualiza continutul fiselor de post ori de cate ori constata ca au intervenit schimbari importante in continutul muncii, la nivelul postului sau in cadrul organizatiei. Aceste schimbari, obiective, se negociaza cu salariatul. Daca in urma negocierii salariatul nu este de acord si nu semneaza fisa postului, aceasta va fi comunicata salariatului prin posta, cu confirmare de primire. In final neindeplinirea atributiilor de serviciu poate conduce la concedierea salariatului.
a raspuns userului vasilescu petru la 15 Iun. 2015
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Iun. 2015
a raspuns userului vasilescu petru la 15 Iun. 2015
Modelele sunt modele, documente orientative, ca altfel nu s-ar mai numi modele. Insa unele elemente sunt obligatorii si verificate de ITM, asa ca ele nu trebuie sa lipseasca.
Se pot introduce atributii numai printr-un act aditional semnat de ambele parti, si care sa fie in acrod cu functia ocupata de catre angajat. De exemplu, daca sunteti incadrat ca programator IT nu vi se pot introduce in fisa de post responsabilitati de tipul administrare personal sau calcul salarial, atributii care apartin unui Inspector HR.
a raspuns userului adriana iancu la 15 Iun. 2015
a raspuns userului vasilescu petru la 14 Iun. 2015
Nu exista nicio lege care sa va interzica sa introduceti acea atributie, daca aceasta corespunde specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative.
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2015
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
Doresc sa introduc lacatusului si atributia de monta tevi pe estacade, exista vreo lege care sa imi ingradeasca acest drept ca angajator?
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2015
Dreptul angajatorului de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor. Deriva din relatia de subordonare a salariatului fata de angajatorul sau si corespunde obligatiilor instituite la art 39 alin 2din Codul muncii.
Art 39 alin (2)
Salariatului îi revin, în principal, urmatoarele obligatii:
a)obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a îndeplini atributiile ce îi revin conform fisei postului;
b)obligatia de a respecta disciplina muncii;
c)obligatia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de munca aplicabil, precum si în contractul individual de munca;
d)obligatia de fidelitate fata de angajator în executarea atributiilor de serviciu;
e)obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii în unitate;
f)obligatia de a respecta secretul de serviciu;
g)alte obligatii prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
Alte intrebari despre Fisa postului
- Emitere Fisa Postului in urma schimbarii pozitiei [1 raspuns]
- Cate persoane se pot inlocui concomitent la serviciu? [9 raspunsuri]
- Ce se poate intampla daca nu semnez o noua fisa a postului [1 raspuns]
- O fisa de post poate fi lovita de nulitate? [1 raspuns]
- Fisa Postului la muncitori trebuie actualizata in fiecare an? [1 raspuns]