ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Actul aditional de modificare CCM in curs presupune noi alegeri de reprezentanti


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

In unitatea unde lucrez exista un Contract Colectiv de Munca pe anii 2013-2015, inregistrat si aprobat de ITM in toamna lui 2013. Pentru inregistrarea unui act aditional de modificare a unei clauze in CCM si in conditiile in care partile imputernicite sa negocieze sunt in aceeasi formula se poate trece direct la convocator si la negocierea propriu zisa sau trebuie reluata toata procedura cu alegerea reprezentantilor angajatilor?

Adaugata in: Legislatia muncii
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 20 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2014
Extras din Legea 62 din 2011

Art. 150
(1) Modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul.
(2) Actul aditional se transmite in scris organului la care a fost inregistrat contractul colectiv de munca si tuturor partilor semnatare si produce efecte de la data inregistrarii acestuia in conditiile prezentei legi sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
Cred ca se respecta aceiasi regula si la inscrierea actului aditional ca la articolul de mai jos.Uitati-va in mod special șa al.2 si vedeti daca va incadrati.
Art. 146
(1) Contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca:
a) partile nu au depus dosarul in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2);
b) nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul;
c) reprezentantul oricarei parti care a participat la negocieri, nu a fost de acord cu oricare dintre clauzele contractului si acest fapt a fost consemnat in procesul-verbal de negociere.
(2) La nivel de unitate, contractul colectiv de munca va fi inregistrat fara semnatura tuturor partilor numai in cazul in care partea semnatara care reprezinta angajatii acopera mai mult de jumatate din totalul angajatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Pop Anastasia la 21 Mai. 2014
Modificarea CCM se face pe baza aceleiasi proceduri, la fel si inregistrarea actului aditional la ITM, dosarul va contine acelasi tip de documente.

Alegerile ar trebui sa se deruleze pe toata unitatea atat timp cat parte din reprezentanti au plecat. Daca salariatii decid ca vor sa aiba aceiasi reprezenati din restul departamentelor si sa aleaga alti doi din departamentul in discutie, este in regula. Dar ei trebuie sa decida cine ii reprezinta, si nu angajatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pop Anastasia
 User Pop Anastasia
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mai. 2014
Este valabila dovada alegerii reprezentantilor de la negocierea CCM-ului? Dar in cazul in care dintre reprezentanti s-au lichidat doi, este legal sa se organizeze alegeri doar in departamentul de unde au plecat respectivii?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2014
Da, se poate, atat timp cat se face dovada ca reprezentantii sunt in continiuare alesi de salariati. Trebuie facuta dovada alegerii reprezentantilor.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024