ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum trebuie sa arate o decizie de impunere pentru minus in gestiune?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In urma efectuarii inventarului s-a constatat o diferenta intre stocurile scriptice si cele faptice ale carburantilor. S-a luat hotararea de a se imputa aceste sume conducatarilor auto.Cum ar trebui sa arate o astfel de decizie de impunere?

Ionela Stan
 User  Ionela Stan
a intrebat la 19 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2014
Doamna , in contabilitate se are la baza pentru retinerea sumelor evaluate ca pagube acel angajament de plata semnat de parti, nu este decizie administrativa, acesta procedura era inainte de 2003 03.01
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Decizia de imputare este un document financiar-contabil prin care se inregistreaza in contabilitate retinerea acesti sume. Se utilizeaza si in momentul in care problema pagubei este solutionata in instnata de judecata si se intocmeste un titlu executoriu.

http://www.rubinian.com/dictionar_detalii.php?id=2570
http://legestart.ro/imputarea-pagubelor-produse-de-un-salariat/
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Nu se mai fac decizii de impunere de la intrarea in vigoare a codului muncii Practica folosita in cazul inn care se constata lipsuri in gestiune este cea prevazuta la articolele de mai jos din codul muncii republicat
Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte
;;;
;;;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Retinerea pagubei provocata de salariat, iniferent ce functie ar avea, gestionar sau nu, nu mai este permisa de Codul muncii actual prin decizii de imputare.

Recuperarea se face fie prin acordul partilor, fie prin hotararea instantei.
Retinerile salariale nu se pot face decat in baza unui titlu executoriu, ceea ce nu reprezinta decizia de imputare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Este o decizie de impunere care arata cam asa, din cate stiu:

DECIZIE DE IMPUTARE


Nr. .................... din .......................


Avand in vedere nota de constatare/procesul-verbal de cercetare administrativa intocmit de ................................................................................... prin care se constata o paguba materiala in valoare de ............................... lei, reprezentand .............................................................. produsa in ziua/perioada de .................................. de care societatea/unitatea a luat cunostinta1) .......................................................................................

DECIDE

I. Imputarea sumei de ............................... lei2) in sarcina:

1. (numele si prenumele) ................................................... avand functia de ..............................., fiul lui ..................................... si al ................................... nascut la data de ........................................ in ...................................., sectorul/judetul ..............................., domiciliat in ....................................... str. .......................... nr. ..., bloc ...., scara ...., etaj ...., apart. ...., sectorul/judetul ..............................., posesorul buletinului/cartii de identitate seria .......... nr. .........................................................., eliberat de ........................... la data de .......................... cod numeric personal .............................................., care raspunde pentru suma de ........................... ca urmare a3) ...........................................................

In nota explicativa, declaratia anexata la actul de control, cel de mai sus, motiveaza producerea pagubei astfel: ..................................................................................................................................... .

Apararile sale sunt inlaturate de urmatoarele argumente: ..............................................................

2. ................................................................................................................................................... ;

3. ................................................................................................................................................... .

II. Prezenta decizie de imputare se comunica celui/celor in cauza in termen de 15 zile de la emitere4).

III. Cel/cei in cauza pot introduce contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare la Judecatoria ......................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................... 5).



NOTE

1. Modul in care a luat cunostinta de paguba.

2. Cuantumul total al pagubei si defalcarea pe cote-parti a acesteia pentru fiecare persoana in parte, dupa criteriile stabilite de art. 105 din Codul muncii, in cazurile prevazute de acest text.

3. Temeiurile de drept si de fapt care au determinat angajarea raspunderii materiale.

4. Pentru a se asigura dovada comunicarii, se vor avea in vedere urmatoarele mijloace:

a) dovada scrisa, datata si semnata de persoanele incadrate in munca, obligate la plata, prezente in unitate;

b) scrisoare recomandata cu confirmare de primire, la domiciliu, pentru persoanele care nu mai sunt in unitate;

c) incheierea unui proces-verbal datat, in caz de refuz de primire sau notificare trimisa prin executorul judecatoresc.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024