ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


eliberare anexa 26


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Timp de cinci ani am fost angajata la o firma de leasing de personal.
Incepand cu 01.07.2013 contractul individual de munca a incetat in baza prevederilor Art.55 Litera b):acordul partilor din Legea 53/2003-Codul Muncii.
Desi am solicitat odata cu eliberarea Deciziei de Incetare a Contractului de Munca si Anexa 26, angajatorul a refuzat eliberarea acestei adeverinte, motivand ca se elibereaza decat la incetarea de drept a Contractului sau cand se desfiinteaza postul, nu atunci cand Contractul se incheie cu acordul partilor.
Imi puteti spune, va rog, daca in aceasta situatie angajatorul este obligat sa imi elibereze Anexa 26 si in ce conditii o pot obtine?Care este Art./Legea referitoare la acest aspect?

Multumesc.

Adriana Grozea
 User  Adriana Grozea
a intrebat la 17 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

13 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgiana Soare
 User Georgiana Soare
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Nov. 2013
chiar in acest moment sunt intr-o situatie asemanatoare, angajatorul ( mai bine spus contabila firmei ) nu vrea sa-mi elibereze aceasta anexa. Am sunat la ITM ca sa ma lamuresc si raspunsul a fost urmatorul ,, in acest moment legea nu poate obliga angajatorul sa va elibereze anexa 26, dar cu prima ocazie cand veti dori sa intrati in somaj si veti avea nevoie de aceasta anexa si de firma respectiva pt a realiza stagiul de cotizare de 12 luni , firma va fi obligata sa va elibereze anexa in urma unei cereri facute catre ei. In situatia in care nici atunci nu vor elibera aceasta anexa , se face o sesizare la ITM si apoi urmeaza control si amenda pt nerespectarea legii ! " Aveti nelamuriri... cel mai uror : sunati la ITM si veti fi lamurit. Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Zarchievici-marginica
 User Daniela Zarchievici-marginica
a raspuns la intrebare la 25 Iul. 2013
buna ziua
Potrivit art.40 lit.2 din Leg.53/2003-Codul muncii(mentiune ce ar fi trebuit sa faca parte din contractul dvs. de munca, conf.Ordinului 1616/2011), angajatorul este obligat sa va elibereze adeverinta respectiva. Daca angajatorul va mentioneaza faptul ca adeverinta respectiva va este de folos doar la momentul stabilirii indemnizatiei de somaj, avand in vedere ca la data de 01.07.2013 v-a incetat contractul individual de munca la respectivul angajator, nu cred ca legea il incurajeaza in vreun fel, ca la momentul solicitarii adeverintei, dvs. sa va prezentati statul in ceea ce priveste orice raport de munca, in afara celui avut cu acesta. Angajatorul ce refuza eliberarea adeverintei, prin incalcarea Codului muncii,ar trebui sa se gandeasca ca ati avut si alte raporturi de munca in acelasi timp cu el sau ulterioare, pe care nu trebuie sa i le aduceti la cunostinta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2013
Stimata doamna,
Eu nu contest dreptul salariatului de a solicita o adeverinta, nici obligatia angajatorului de a o elibera. Ceea ce mi se pare in neregula este sa eliberez o adeverinta necesara la stabilirea ajutorului de somaj unui salariat al carui CIM a incetat cu acordul partilor.
O astfel de adeverinta o voi elibera, oricind in urmatorii doi ani de la incetarea CIM al salariatului respectiv, doar daca acesta, reangajat la altcineva, va ajunge in situatia de a solicita ajutor de somaj si nu va avea stagiul de cotizare complet fara perioada lucrata la mine.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2013
Si totusi anexa 26 se elibereaza in baza acestui articol din HG 174 DIN 2002 char daca nu este adusa la zi cu toate noutatile din domeniu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 23 Iul. 2013
Aici aveti dreptate. Insa v-as sugera sa nu scapati din vedere art. 40 alin. 2 din Codul muncii republicat, si anume:

Art. 40
(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;

Acel document atesta si calitatea de salariat al unitatii.

Fragment din continutul adeverintei:

" B. Date privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj:
B.1. Pentru doamna/domnul ..............................................., CNP ................................., care se legitimează cu BI/CI/Adeverinţa seria ..... numărul ..........., salariată/salariat din data de ............., p?nă la data de ..............., ?n calitatea noastră de angajator, am reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj sumele reprezent?nd contribuţia individuală ?n cota prevăzută de lege şi contribuţia datorată de angajator, după cum urmează:"


Articolele de lege se analizeaza si coroborat, nu doar individual.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 23 Iul. 2013
Articolul redat de dvs nu este deloc la zi, carnete de munca nu se mai elibereaza de ceva vreme.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2013
Numai daca salariatului i-a incetat CIM in baza unui articol din codul muncii pentru care poate depune dosar de somaj se elibereaza acesta adeverinta
HG 174 DIN 2002 ART. 18*)
(1) ?n vederea certificării stagiilor de cotizareşi a stabilirii dreptului la indemnizaţ
ie deşomaj, angajatoriiau obligaţia, odatăcu ?nm?narea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le ?nceteazăraporturile de muncăsau de serviciu o adeverin
ţădin care sărezulte baza lunarăde calcul prevăzută la art.14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, ?nainte de data ?ncetării raporturilor de muncăsau de serviciu,pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru somaj contribuţia dividual
ăprevăzutăla art. 27din legeşi au plătit contribuţia datoratăde angajator prevătă
la art. 26din lege, potrivit modeluluiprevăzut ?n anexa nr. 26, precum şi, dupăcaz, urmă
toarele:

;;';;;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2013
Sa facem o analiza pe text si sa incheiem discutia :
1. Codul muncii republicat, art. 34. alin. (5) :
?La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care să ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si ?n specialitate.?
2. H.G. nr. 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, art. 18, alin. (1) :
?In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX2 ?Contributii sociale obligatorii? din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26...?
Este vorba despre lucruri total diferite. Nu rezulta nicicum ca adeverinta in discutie trebuie eliberata altcindva decit in cazul stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 22 Iul. 2013
Domnul Voinea are totusi dreptate. Daca angajatul a solicitat in scris acel document, angajatorul este obligat legal sa il elibereze. Codul muncii nu face distinctie si nu prevede exceptii in randul documentelor solicitate de salariat sau un fost salariat. Indiferent daca are sau nu dreptul la somaj atuni. In practica, asa se procedeaza dar nu este neaparat corect. Legea este destul de explicita. Iar unii angajator cracnesc chiar si la documente evidente, de tipul adeverintei de vechime, nu mai vorbim de anexa 26 sau alte documente similare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Gabriel Voinea la 22 Iul. 2013
Sunt convins ca respectivul angajator ar elibera, fara sa cricneasca, adeverinta in discutie daca fostul salariat ar fi in situatia de a solicita ajutor de somaj si ar trebui sa-si intregeasca stagiul de cotizare la 12 luni lucrate in ultimii doi ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Gabriel Voinea la 22 Iul. 2013
In practica, se elibereaza adeverinta de stagiu de cotizare prevazuta prin Legea nr. 76/2002 doar daca fostul salariat are nevoie de respectivul document la agentia de ocupare a fortei de munca. Ar fi aberant sa se elibereze aceasta adeverinta la incetarea CIM indiferent de motivul incetarii acestuia. Personal, nu stiu nicio firma/institutie care sa procedeze in acest mod. Dumneavoastra ati intocmit adeverinta prevazuta la Anexa 26 la fiecare incetare de CIM? Daca da, cred ca nu prea aveti ce face la serviciu, drept care scrieti adeverinte.
Asa cum angajatorul este obligat sa elibereze o adeverinta solicitata de salariat, asa si salariatul ar fi obligat sa aiba bunul simt de a nu abuza de dreptul sau de solicitant.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriel Voinea
 User Gabriel Voinea
a raspuns la intrebare la 19 Iul. 2013
Angajatorul este obligat sa va emita Anexa 26, chiar daca o folositi sau nu. In practica gasim cazuri in care dupa incetatare prin acordul partilor sau demisie, solicitantul s-a angajat cu contract pe perioada determinata iar la incetarea acestui contract a avut dreptul la somaj (art. 56 lit. i din Codul Muncii). Puteti sa faceti o sesizare la ITM in cazul in care refuza in continuare eliberarea acestui act.
Din punct de vedere al legislatiei precizez: art. 40 alin. 2 lit. h) din Legea 53/2003 (Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare) si OMMFPS 1616/2011 privind modificarea si completarea modelului cadru al contractului individual de munca: cap. M, alin 4, lit. d) din care citez: "M. Drepturi si obligatii generale ale partilor, 4. Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii: d) sa elibereze, la cerere, un document care sa ateste calitatea de salariat a solicitantului, respectiv activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate;".
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2013
Teoretic legea spune ca angajatorul trebuie sa va elibereze orice document solictiati si care face dovada stagiilor de cotizare, a exitentei raportului de munca sau a vechimii. In caz contrar angajtatorul poate fi sanctionat de Inspectorii ITM daca depuneti o sesizare in aceasta privinta. Insa angajatorul are dreptate in acest caz, pentru ca dat fiind temeiul incetarii, si anume cu acordul partilo, nu aveti dreptul la indemnizatie de somaj. Incetarea cu acordul partilor nu reperzinta motiv neimputabil salariatulului ca sa puteti primi indemnizatie.

HG 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncăȘ

ART. 5
Prin motive neimputabile, ?n sensul art. 17 alin. (1) din lege, se ?nţelege:
a) ?ncetarea raportului de muncă ?n temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) ?ncetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, ?n temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu George Andreescu Gratiela Petrescu violeta Georgescu alexei delimart Marius Ion