ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Nemotivat si desfacere cu art 55 b


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Un angajat depune astazi, 21.08.2014 cerere de lichidare la zi, care nu i se aproba. Angajatul nu se mai prezinta la serviciu, incepand cu data de astazi 21.08.2014.
Dupa 3 zile de lipsa angajatul este instiintat ca este pontat nemotivat si i se acorda 5 zile pentru a se prezenta sa dea explicatii in legatura cu situatia sa, altfel i se va desface cim cu art 61 a. Dupa cele 5 zile, salariatul nu se prezinta la sediul societatii,( confirmarea de primire a instiintarii exista) conducerea societatii decide sa i se desfaca cim cu art 55 b. Este corecta aceasta decizie? Mai trebuie facuta toata procedura aferenta cercetarii disciplinare?

Va multumesc anticipat!


Gabriela Magda
 User  Gabriela Magda
a intrebat la 21 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Magda
 User Gabriela Magda
a raspuns la intrebare la 25 Aug. 2014
Cerera nu i s-a aprobat la data la care a fost depusa, respectiv 21.08.2014.

Conducerea doreste sa foloseasca articolul pentru acordul partilor pentru a nu-i face un rau prea mare angajatului.
Daca angajatul nu mai revine pt a face o noua solicitare de incetarea cim cu acordul partilor, se poate scrie de catre conducere, pe prima cerere de incetare depusa de salariat, ca se aproba incepand cu data de 03.09.2014 ( 21.08 - 02.09 fiind perioada in care a lipsit si in care i s-au acordat cele 5 zile pt a-si justifica lipsa)?

In caz contrar inteleg ca trebuie folosit art 61 a, fara cercetare daca salariatul nu se prezinta la sediul societatii, desi a semnat de primire pt instiintare, si cu cercetare a abaterilor disciplinare daca salariatul se va prezenta pt explicatii.

Va multumesc inca o data pentru timpul acordat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Profesional New Consult la 25 Aug. 2014
Fiti putin atent (sau atenta) la speta. Cererea NU i s-a aprobat pentru incetare cu acordul partilor, angajatorul accepta incetarea abia dupa ce angajatul lipseste 3 zile. Este necesara o noua solicitare de incetare sau o procedura de concediere pe baza absentelor, eventual. Nu reiese ca i s-ar fi intocmit deja deciza de incetare cu 55 b) la data la care se adreseaza intrebarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Profesional New Consult
 User Profesional New Consult (Consilier Juridic, Profesional New Consult)
a raspuns la intrebare la 22 Aug. 2014
Cererea de lichidare este tot una cu cererea de incetare prin acordul partilor, ca nu este prea clar in urma carui document a dispus societatea incetarea in temeiul lui 55 cu b, pentru aceasta avand nevoie de o cerere motivata, la o data convenita de parti, aceasta cerere respectiv decizie presupune un acord intre parti asa cum ii spune si denumirea. De cercetare disciplinara nu mai poate fi vorba daca s-a emis decizie 55 cu b, ce probabil a fost comunicata salariatului si in Revisal. Inca o data sa fiti atenta daca cererea de lichidare este totuna cu cerere de incetare a activitatii prin acordul partilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Aug. 2014
Daca i se desface CIM cu 55 b) atunci desfacerea ar trebui sa aiba loc la data propusa de salariat, ar insemna ca i s-a aprobat cererea de incetare cu acordul partilor caz in care acea convocare disciplinara este inutila. Pentru o astfel de incetare nu se parcurge procedura cercetarii disciplinare pentru ca nu este o concediere ci o incetare cu acordul partilor. Le-ati cam amestecat.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa G Stancu Marius Ion adriana iancu George Andreescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024