ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Program de lucru modificat de la 8 ore/ zi la 9 ore/zi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna Ziua

In cursul lunii martie angajatorul a decis sa modifice programul de lucru a tuturor angajatilor care lucreaza in productie de la 8 ore pe zi la 9 ore pe zi( Schimbul de dimineata incepe cu o ora mai devreme si schimbul de dupamasa sta o ora in plus). Motivul acestei modificari este ca nu pot face fata comenzilor primite.
S-a facut un anunt cu acest nou program,care a fost afisat in societate. Conform afisului programul modificat va fi valabil 2 luni.
Se poate face acest lucru? Are angajatorul acest drept si daca da conform carei legi sau articol din Codul Muncii?

Multumesc



Veronika Veibel
 User  Veronika Veibel
a intrebat la 29 Mar. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Mar. 2016
Potrivit art. 112 durata normala a timpului de lucru de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, este considerata munca suplimentara.
Codul muncii
Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
O conditie pentru efectuarea muncii suplimentare consta in acordul salariatului, angajatorul nu poate dispune unilateral prestarea acestei munci. Asadar, cel care trebuie sa aiba initiativa orelor suplimentare este angajatorul care le solicita, fie in scris, fie verbal.
Angajatorul este obligat la compensarea orelor suplimentare, fie prin acordarea de ore libere platite salariatului in urmatoarele 60 de zile, fie prin compensarea acestora cu un spor la salariu, potrivit prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil sau regulamentului intern, spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton Marius Ion alexei delimart George Andreescu violeta Georgescu adriana iancu