ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


accident de munca nedeclarat de angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Ce se intampla in cazul in care angajatorul nu a declarat un accident de munca? Este vorba de un accident rutier. Salariatul sustinea nu e nevoi ca nu are nimic, iar acum, dupa 4 luni, ameninta ca da societatea in judecata ca nu a declarat accidentul. Se poate delcara acum? Ce se poate intampla?

Sorina Caragiani
 User  Sorina Caragiani
a intrebat la 21 Oct. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 22 Oct. 2015
Potrivit legislatiei in vigoare, necomunicarea accidentelor de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 la 7.000 de lei. Totodata, daca angajatorul nu respecta obligatia de a cerceta evenimentul poate plati amenzi ce variaza între 4.000 si 8.000 de lei.
Accidentul de munca se declara in conditiile stabilite de Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare si Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 , aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit cu dispozitiilor art. 27 alin. 1 din Legea 319/2006 securitatii si sanatatii in munca angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a. inspectoratelor teritoriale de munca
b. asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora
c. organelor de urmarire penala, dupa caz.
In cazul accidentelor de circulatie produse pe drumurile publice, in care printre victime sunt si persoane aflate in indeplinirea unor sarcini de serviciu, organele de politie rutiera competente vor trimite institutiilor si/sau persoanelor fizice/juridice prevazute la art. 29 alin. 1 lit. a si b, in termen de 5 zile de la data solicitarii, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fata locului (art. 28 din aceeasi lege).

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca