ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajarea dupa CM de 3 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am o problema mai delicata. Am 30 de ani am lucrat la o firma de unde m-am imbolnavit. Am stat in medical maximul de zile dupa care 3 ani cu pensie de gr 1. Acum mi s-a spus ca am drept de munca. Intrebarea e: firma de unde m-am imbolnavit e obligata sa ma primeasca inapoi? Intru in somaj sau nu mai am dreptul la nimic? Nu stiu care sunt pasii de urmat, ce o sa se intample mai departe. Va multumesc.

Alex Mihai
 User  Alex Mihai
a intrebat la 23 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alex Mihai
 User Alex Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Oct. 2013
va multumesc m-am referit ca am avut CM maximul de zile dupa care 3 ani pensie de gr1 cu revizuire anual
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2013
In primul rand ca nu exista CM de 3 ani asa cum apare in titlu, nicio lege nu permite o perioada medicala atat de mare in Romania.

Si ca sa va raspund la intrebare: Nu, firma nu are aceasta obligatie. Contractul pe care dvs l-ati avut incheiat cu aceasta firma a incetat de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru invaliditate. Ceea ce inseamna ca odata cu primirea acestui drept, statutul dvs. de salariat a incetat.

Daca angajatorul in cauza este de acord sa va reincadreze in munca in unitatea lui, o poate face in baza unui nou contract de munca. Dar legea nu il obliga sa va reangajeze.

Puteti solcita indemnizatie de somaj, depunand dosarul la Agentia de care apartineti in termenul legal. Daca dosarul va fi depus in 10 zile de la data decizie de recapatare a capacitatii de munca, primiti somajul de la data incetarii motivului pentru pensioare, adica data de la care s-a decis ca sunteti apt de munca. Iar in cazul in care depasiti cele 10 zile, va puteti depune dosarul in maxim 12 luni de la data in cauza, acesta fiind termenul in care se prescrie dreptul la somaj.

Legea somajului nr. 76/2002 actualizata:


ART. 17
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
........................................
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;

ART. 38
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
........................................
g) incetarii motivului pentru care au fost pensionate;

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

O alta varianta ar fi sa va cautati un alt loc de munca, daca nu reusiti sa primiti somaj. Oricum perioada de somaj indemnizat este una limitata in timp, deci dupa finalizarea lui solutia ar fi cea a gasirii unei activiati profesionale remunerate.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca