ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajatorul nu vrea sa imi elibereze adeverinta ca lucrez intrun mediu toxic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara ,sotia mea este insarcinata in sapt 5 si lucreaza la o firma de componente electronice,mediul de acolo este unul cu un miros puternic de sacaz si cositor ,fluxant si alte solutii ce se folosesc in aceasta industrie,ea a fost la ginecolog si a intrebato printrealtele in ce mediu lucreaza ,iar i-a zis ce v-am scris eu mai sus ,doctorul a recomandat sa nu mai lucreze in acel mediu si i-a spus sa ceara adeverinta de la locul de munca ca este un mediu toxic in baza caruia ma gandesc ca ii face concediu medical sau de risc maternal,angajatorul se lauda ca are tot felul de extragere a aerului toxic si au tubulatura de aer proaspat ,dar tot degeaba pt ca nu e asa in realitate ,tubulatura nu s-a curatat de cand e ea acolo ,plus ca filtrele care ar trebui sa existe la iesirea aerului afara nu sunt si stiu toate detalile ce sunt acolo in firma pt ca am lucrat la mentenanta si nu vor sa investeasca in asa ceva,in fine cum puteam sa facem rost de acea adeverinta de la angajator sau unde ne putem plange pt treaba asta eu stiu ca s-a dat spaga marea ca sa aibe avize si tot acolo au si o masina cu raxe x care cica nu afecteaza totul este frumos si curat zic ei,ma puteti ajuta va rog?

Sergio Tely
 User  Sergio Tely
a intrebat la 10 Ian. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Sergio Tely la 15 Ian. 2016
Pentru diferenta de zile,solicitati medicului de familie concediu medical boala obisnuita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Sergio Tely la 12 Ian. 2016
Art. 7 alin. 3 din Normele metodologice de punere in aplicare a OUG nr. 96/2003 prevede urmatoarele:
Concediul de risc maternal se acorda pe durate care nu pot depasi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fractionat, pana in a 63-a zi anterioara datei estimate a nasterii copilului, respectiv anterioara datei intrarii in concediul de maternitate;
b) integral sau fractionat, dupa expirarea concediului postnatal obligatoriu si, daca este cazul, pana la data intrarii in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la trei ani;
c) integral sau fractionat, inainte sau dupa nasterea copilului, pentru salariata care nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, in conformitate cu prevederile legii

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sergio Tely
 User Sergio Tely
a raspuns userului adriana iancu la 11 Ian. 2016
dupa aceste 120 de zile de concediu de risc maternal se poate contiuna cu 90 de zile de concediu cu boala obisnuita(incapacitate temporara de munca)iar apoi concediu prenatal?
multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Ian. 2016
Sotiei dumneavoastra i se poate acorda concediul de risc maternal, acesta se acorda la recomandarea medicului specialist si a medicului de medicina muncii, in functie de conditiile de lucru si starea de sanatate, daca aceasta ar pune in pericol sanatatea sotiei cat si a fatului. Poate beneficia de concediu de risc maternal oricand pe durata sarcinii sau dupa nastere, in functie de necesitate.
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
OUG 96/2003
Art. 10
(1)in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)?e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

(3)Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.


Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca